Kultúra
Megnyílt a fotóművészeti Nemzeti Szalon a Műcsarnokban

Orbán volt államtitkára beleszállt Wass Albertbe

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 07. 21. 21:43

Felmerült egy Wass-kiállítás ötlete, Prőhle Gergelyt, a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét rögtön letámadták. Íme ötletének magyarázata.
Korábban a témában:

Prőhle Gergely megjárta már a berlini és berni nagykövetséget, volt helyettes államtitkár az Emmiben, január óta pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője. Prőhle rövid interjú adott az alkalomból a Magyar Nemzetnek, ahol beszélt arról, milyen jól megy a múzeumnak, milyen jó ötlet volt váltani a diplomáciából a kultúra felé és milyen nyugodtan ment az átadás-átvétel.

Diplomáciai munkásságát is igyekszik bevonni a múzeumigazgatói munkálkodásba, pl. Arany János verseit nagykövetekkel olvastatta fel. Kormánykritika néha elhangzik kortárs irodalmi rendezvényeken, de ez Prőhle szerint belefér. “Hogy valaki mit gondol az éppen aktuális politikai helyzetről, illetve hogy az ő alkotásai milyen művészi színvonalúak, az a két dolog nincs összefüggésben egymással” – mondta.

Pályázatával kapcsolatban amúgy Wass Albert említése miatt több kritika érte. Minderre azt felelte, soha nem beszélt Wass előtt tisztelgő kiállításról. Úgy magyarázta az erdélyi író előkerülését, hogy érdekes kérdés, a sokszínű erdélyi irodalmi hagyományból miért emelkedett ki Wass alakja, sőt kultusza.

Holott éppen hogy nem ő volt, aki segítette volna feldolgozni a trianoni traumát, inkább olyan érzelmeket generált, amelyek ezt meggátolták. Tehát egy vele is kapcsolatos kiállításon én arra kérdeznék rá, hogy miért inkább Wassnak lett kultusza, semmint Kós Károlynak, Tamási Áronnak vagy Bánffy Miklósnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.