Kultúra

O. J. Simpson 9 év után ma szabadulhat

2008. október 3-án, napra pontosan 13 évvel azután, hogy O.J. ‘Juice’ Simpsont felmentették volt felesége és Nicole Brown barátjának meggyilkolásáért, 9-től 33 évig terjedő szabadságvesztésre ítélték. Sokak szerint nem is a 2007-ben elkövetett fegyveres rablásért kapott ilyen súlyos büntetést, hanem a korábbi vádakat hajtották be rajta. A bíró 33 év börtönre ítélte Simpsont, azzal a kitétellel, hogy 9 év után, jó magaviseletért cserébe feltételesen szabadlábra helyezhetik. A 12 vádpontot tárgyalják ma újra, illetve egy videókonferenciás meghallgatás után négyfős bizottság dönthet Simpson javára vagy ellene. A vádpontokból már 2013-ban ötöt letudtak, csütörtökön helyi idő szerint délután 1-kor tárgyalják a többit.

A nálunk kora estétől közvetített videómeghallgatáson Simpson nagyjából 30-40 percet fog beszélni, és az is kiderül, hogy szabadon távozhat-e 9 év börtön után. 

A Golden Globe-díjas sorozat, az American Crime Story miatt egyre többen ismerik Nicole Brown és Ron Goldman 1994-es meggyilkolásának történetét. Az ügyben O.J. Simpsont, az egykori futballsztárt és színészt gyanúsították, látták a gyilkosság helyszínén, őrizetbe vételekor egy kétségbeesett autós üldözéses jelenetben próbált menekülni a rendőrök elől, és később a kocsijában vérnyomokat is találtak, 1995. október 3-án mégis felmentették. Azóta se derült ki, hogy tényleg ő ölte-e meg két gyereke anyját és volt felesége, valamint Nicole Brown barátját, Goldmant, az áldozatok hozzátartozói mindenesetre elégedettek voltak a 2008-as ítélet után.

Fotó: Getty Images

Teljesen megkönnyebbültünk, hogy még az is lehet, hogy a hátralevő életét a rácsok mögött tölti. Ott, ahova egy ilyen szemétláda tartozik.

– nyilatkozta Goldman apja 2008-ban a CNN-nek.

Sokan talán azt is gondolhatják, hogy O. J. Simpson a kettős gyilkosság miatt ül, de a valóság ennél sokkal filmesebb. Mintha Juice (Simpson beceneve) csak azért tervelt volna ki egy béna Ocean’s 11 akcióba illő bűnesetet, hogy a tömeg elégtételt szerezzen, megkapja a méltó büntetését a be nem bizonyított halálesetekért. Simpson 2007-ben volt hivatalos egy Las Vegas-i esküvőre, ahol egy sportrelikvia-gyűjtőt raboltak ki, mondván, hogy az ereklyék egykor a felmentéssel zárult büntetőpere utáni polgári eljárások miatt nehéz anyagi helyzetbe került futballsztárhoz tartoztak.

Egy gyűjtő informált egy másik gyűjtőt, Tom Ricciót, hogy egy harmadik relikviákkal üzlettel Vegasban. Riccio szólt Simpsonnak, aki amúgy is Las Vegasba tartott. Juice izgatott lett, mivel meg volt róla győződve, hogy ezeket a tárgyakat korábban ellopták tőle, vissza akarta szerezni mindet. Beavatta pár ismerősét az esküvői próbavacsorán, miközben Riccio leszervezett egy találkozót azzal a Bruce Fromonggal és Alfred Beardsley-val, akinél elvileg Simpson lopott relikviái voltak. Fromong és Beardsley egy nagy üzlet reményében kiterítették a Palace hotel egyik szobájában az árut, de nem tudták, hogy Simpson lesz a vevő. O. J. Simpson a vacsora után a szállodához hajtott, és ötfős kíséretével berontott a szobába.

Fromong vallomása szerint betört, majd nem engedett senkit ki a szobából. Az egyik barátja pedig fegyverrel fenyegette Fromongot. A relikviákat végül egy párnahuzatba tömködték, és távoztak.

Fotó: Getty Images/Ethan Miller

Az egész nem tartott tovább 6 percnél. Mindeközben érdekes, hogy évekkel az eset után most O.J. Simpson dolgait árulják, a TMZ szerint például két jogosítványt, amik közül az egyiket a volt sportoló az 1995-ös tárgyalása előtt 4 hónappal csináltatott.

Simpsont a Las Vegas-i incidensért 2008 októberében 33 évre ítélték, a büntetését pedig a nevadai börtönben, a sivatagban tölti. A bíró 9 év után engedélyezte a feltételezett szabadlábra helyezését, amennyiben a négyfős bizottság megszavazza azt. O. J. Simpsont 2008-ban 12 vádpontban találták bűnösnek, emberrablásért, fegyveres rablásért és előre kitervelt rablásért ítélték el. 2013-ban már tartottak egy meghallgatást, akkor 5 vádpontot tárgyaltak, most csütörtökön pedig a többire kerül sor.

Juice a korábbi meghallgatáson azt mondta, megbánta a Las Vegas-ban történteket.

Bárcsak ne mentem volna be abba a szobába. Bárcsak azt mondtam volna, hogy „tartsátok meg”, és nem kellett volna aggódnom emiatt.

Amennyiben most a 30-40 perces beszéde után a négy bizottsági tag név nélkül egyetért, egyszerű döntés születik. O.J. Simpsont feltételesen szabadlábra helyezik, vagy 2020-ban jöhet egy újabb meghallgatás. Ha nem egyeznek a szavazatok, újabb két ember kezébe kerül Simpson ügye. Itt már csak többségi szavazatra van szükség, hogy Simpson szabaduljon, ha az állás döntetlen, 6 hónap múlva új időpontban gyűlnek össze. A meghallgatási bizottság pontokat oszt ki, és minél alacsonyabb ez a szám, annál kisebb a kockázat, hogy O. J. Simpson továbbra is börtönben marad.

A magyar idő szerint kora este kezdődő meghallgatás részleteiről beszámolunk. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik