Kultúra a világ egy fura hely

Háromszáz éve forgatja a szemeit a koblenzi piac rablója

Sőt, félóránként még a nyelvét is kinyújtja!

Európa tele van gyönyörű toronyórákkal – itt a közel százhatvan éve működő londoni Big Ben, a hatszáz éves prágai csillagászati óra, az Orloj, vagy épp a moszkvai Vörös tér fölé emelkedő Szpasszkaja (Megváltó) torony fekete számlapos csodája, de a kontinens fura darabokból sem igazán szenved hiányt.

A németországi Koblenz Szent Flóriánról elnevezett piacterére néző, 1724-ben született óratorony például tökéletes példa arra, hogy a szürrealizmus gyökerei sokkal régebbre nyúlnak vissza, mint hinnénk.

A mindig pontos időt mutató órához ugyanis egy apró emberi arc is csatlakozik. A nemes egyszerűséggel csak Augenroller (Szemforgató) néven ismert férfiarc az óra rejtett ingájának mozgásával egyidejűleg forgatja a szemeit, minden fél órában pedig kidugja a nyelvét, hogy csúfot űzzön az egyik legősibb német város mai lakóiból.

Az arc persze nem csak egy vicces kedvű órásmester, vagy városi vezető agyszüleménye, hanem jóval több annál:

a helyi legendák szerint az egy rabló, Johan Lutter 1536-os lefejezése előtti utolsó mozdulatait örökíti meg.

A téren sétálók ma sajnos már nem az eredeti Augenrollerrel találkozhatnak, hiszen a XVIII. században kihelyezett arc, illetve az annak otthont adó, eredetileg későgótikus táncházként, illetve piacépületként született Altes Kaufhaus a második világháború éveiben olyan mértékben sérült, hogy a férfiarcot 1965-ben egy jóval egyszerűbb darabbal helyettesítették.

Fotók: Holger Weinandt és Jim Linwood

Ajánlott videó

Olvasói sztorik