Kultúra

Közszemlén a “gyilkos” kincs

Szombattól bárki ingyen megnézheti azokat az Országházban.

Három évvel a Seuso-kincsek első hét darabjának hazaszállítását követően Magyarország most visszaszerezte az ókori római eredetű, felbecsülhetetlen értékű, páratlan lelet-együttes másik hét darabját is, így végre teljessé vált a műkincsegyüttes.

A Seuso-kincseket szombattól augusztus végéig,

minden nap 12 és 18 óra között tekinthetik meg az Országházban.

Július 18-án a látogatás szünetel (vélhetően aznap látogat az Országházba az izraeli kormányfő.) Az érdeklődők az Országházba a biztonsági átvizsgálás után a XII-es kapun léphetnek be – olvasható a parlamenti honlapon. 

A Seuso-kincs második fele a Terrorelhárítási Központ logisztikai segítségével, június elején került vissza Magyarországra. A parlamenti kiállítás után a műtárgyak országjárásra indulnak, majd a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek. A Seuso-kincs végleges elhelyezéséről a kormány később dönt. 

A Seuso-kincs néven ismert leletért Magyarország most sem vételárat, hanem kompenzációs díjat fizetett, három éve 15 millió, most 28 millió eurót. Egy régészprofesszor szerint műkincseket ingyen is visszakaphattuk volna.

Seuso: 13 milliárd helyett ingyen is megkaphattuk volna
Mélyebbre ásva bizonyítani lehetett volna, hogy a kincsek valóban Magyarországról származnak.

A rejtélyes kincs miatt eddig egyébként hét ember halt meg.

A gyilkos ezüst hazatért
Csak a XX. században és pusztán Magyarországon hét olyan halálesetet ismerünk, ami összefüggésbe hozható a Seuso-kinccsel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik