Kultúra

Seuso: 13 milliárd helyett ingyen is megkaphattuk volna

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 07. 14. 09:19

Mélyebbre ásva bizonyítani lehetett volna, hogy a kincsek valóban Magyarországról származnak.
Korábban a témában:

Az állam kiemelkedően magas áron vette meg a Seuso-kincsek birtokjogát. A Klubrádió reggeli műsorában a volt Seuso-ügyi kormánybiztos azt mondta, ha piacképes lenne, jó árnak számítana, de nem az, mert lopott a kincs, aminek – szerinte – biztos vannak még darabjai.

Hajdú Éva biztatta is azokat, akiknek esetleg ilyen van a birtokában, hogy ajánlják fel az államnak megvételre. Mint mondta, Orbán Viktornak nincs igaza, amikor felbecsülhetetlen értékről beszél, a Seuso-kincset elég pontosan felbecsülték: 13 milliárd forintot fizetett érte az egyetlen lehetséges vevő, a magyar állam.

Budapest, 2017. július 12.
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Baán László, a Szépmûvészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria fõigazgatója (b) 2017. július 12-én Országház Vadásztermében, ahol a kormányfõ bejelentett, hogy Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Orbán: Magyarország visszaszerezte a Seuso-kincsek második hét darabját
Az M1 csúnyán lecsúszott Orbán bejelentéséről.

A rejtélyes kincsekről három dolgot nem tudunk: ki ölte meg Sümegh Józsefet, a kincs megtalálóját, ő a kincseket hogyan találta meg és azt sem tudjuk, ki vitte ki ezeket az országból.

seuso1 (seuso, )
30 évre titkosította a kormány, hogyan szerezték vissza a Seuso-kincseket
Szerintük jelentősen rontaná az esélyeket a hiányzó darabok visszaszerzésére, ha a korábbi tárgyalások részletei kiderülnének.

Nem is kellett volna fizetnünk?

Ezt már a Borsnak mondta egy régészprofesszor, aki régóta szorgalmaz új ásatásokat a kincsek lelőhelyén, Kőszárhegynél, ahol a föld még tartogathat meglepetéseket. Dr. Dénes József azért tartja elsietettnek a visszavásárlását, mert szerinte inkább azt kellett volna igazolni, hogy a kincs a miénk.

Nem kellett volna kifizetni ezt a pénzt, ha sikerül bizonyítani, hogy a kincsek Magyarországról származnak, hogy valóban a Kőszárhegy rejtette őket. De ezzel a bizonyítással senki nem próbálkozott.

A professzor szerint ez legkönnyebben úgy sikerült volna, ha újra felássák a lelőhelyet. Erre ő hónapok óta vár, miközben az amatőr kincskeresők már megjelentek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.