Kultúra

Egy fesztivál evolúciója 12 év alatt

Szubjektív ajánló a kedden induló sokadik EFOTT-ról, ahol tényleg minden előfordulhat Palvintól Dévényin át Dúró Dóráig.

Az újságok szoktak írni ún. fesztiválajánlókat, amik átadják a fílinget és a miliőt, felsorolják a fellépőket, leírják, milyen megkapó környezetben rendezik a bulit, micsoda parádés helyszínek lesznek, lehet-e majd ott gyúrni, csajozni, pasizni, lazulni, inni, politizálni, mennyi a gírosz dekája és eleve kinek szól a fesztivál. Én azonban azt szültem meg, hogy az EFOTT-ról nincs értelme így írni, mert eleve baromira kilógott mindig a mezőnyből, másfelől pedig annyi élmény köt hozzá, amit felsorolni is nehéz. A haveri körrel gimi végétől konstansan lejártunk, aztán persze az egyetemek befejezésével mi is leszoktunk róla. A fesztivál mindenesetre bejárt egy evolúciós utat, hogy mára lehorgonyozzon végleg Velencén. Íme az egyedfejlődése, évről évre.

2005

Az első EFOTT volt, amin valaha jártam, szóval már az is nagy szó volt, hogy egy hetet egy fesztiválon eltölteni. Ami a legjobban megmaradt ebből az ezúttal Velence északi strandján rendezett fesztiválból, az az, hogy kevés ruhát és pénzt vittem, de mindent tudtam a nagy haveri körtől kunyerálni. A sátor szűkös volt és beázott, de már ekkor eldöntöttük, hogy jövőre is megyünk. Már ekkor érthetetlen volt, az Ákos-koncertre miért tódulnak ezrével a napijegyesek.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

2006

Zamárdi nagystrandjára vándorolt a fesztivál, ami nem volt rossz választás. A mai napig szentül hiszem, hogy a szigetesek ennek a sikerét látva tették ide nem sokkal később a Balaton Soundot. Kifingatós hőhullám volt, az tény, ráadásul fura volt, hogy reggae-központú lett az egész fesztivál.

Fotó: MTI/Varga György

2007

A fesztivál vándorjellegét erősítette, hogy a következő évben az ország túlsó felébe, Debrecenbe tették a rendezvényt. Azonban a helyszínt kicsit benézték, a Vekeri-tóban nem lehetett fürdeni, a rossz nyelvek szerint egykor tankmosónak használták a tavat. Mindenesetre jó buli volt a hajdúsági homokon csapatni, végre voltak párakapuk és életemben először és utoljára voltam Yonderboi-koncerten. Ez a helyszín is bejöhetett, mivel itt a Campus Fesztivált rendezik meg évek óta.

Fotó: MTI/Oláh Tibor

2008

Hiába vártuk körömrágva, hogy megint valami fürödhető tó partján legyen EFOTT, ebben az évben Dunaújváros Szalki-szigetére tették, itt is volt egy elzárt Duna-ág, de megint tilos volt a mártózás. Ellenben indultunk a kispályás focitornán, elvertünk mindenkit, de aztán a fődíj megszívatott: játszhattunk a parlamenti válogatottal, és Simicskó Istvánék úgy elkenték a szánkat, hogy nem győztünk az egyik cseh sörmárka “falujában” vigasztalódni.

Fotó: MTI/Beliczay László

2009-2010

2009-ben Baján, aztán 2010-ben Orfűn volt az EFOTT. Az elsőn csak pár napot voltam, a forróságon kívül kevés élmény maradt meg, de az orfűi egészen karneváli lett. Ott megint megdöbbentett, Ákosért miért rajonganak annyian, illetve a kánikula akkora volt, hogy reggel 7-től nem lehetett aludni. A fesztivál után alvásrekordot döntöttem, egyhuzamban 16 órával. A legjobbat ne hagyjuk ki: a Dúró Dórával is színesített Jobbik-sátorban rekordközeli idő alatt raktam ki a Nagy-Magyarország puzzle-t.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

2011-2012

Ismét sűríteni kell, mivel a 2011-es szolnoki EFOTT-on keveset voltam, de a 2012-est végigszenvedtem. Ekkor vette át kb. az áldott-átkozott HÖOK a szervezést, és semmi sem ment zökkenőmentesen. Ugyan egy bevált helyszínre, Velencére tértek vissza, de gond volt az először bevezetett fesztiválkártyával, a hőségre adott elégtelen válasszal (kevés víz, párakapu, forró por), a sátorhelyek mennyiségével és minőségével, majd egy vihar vágta haza az egész rendezvényt. A szervezők pedig csak hápogtak utólag.

Fotó: MTI/Marjai János

2013

Ebben az évben aztán mindent jóvá tettek a szervezők: a zánkai gyerekváros (ma már Erzsébet Üdülőközpont) part felőli részén tartották a fesztivált, amit az időjárás is megkedvelt: volt egy vihar a legelején, ami kellően lehűtötte a levegőt, így hosszú ideje az első olyan EFOTT volt, ami eltelt kánikula nélkül. A sátorhelyek eleve árnyas részen voltak, és még Palvin Barbara is ott kolbászolt a fesztiválon, egyesek egyenesen a Tankcsapdán látták. Biztos az Üljenek a fiúk ölébe a lányok-ra ördögvillázott.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

2014-2016

Hosszú idő után visszatért 2014-ben a fesztivál Kelet-Magyarországra, de ahogy a miskolcit, úgy a következő két évi velenceit is kihagytam, úgyhogy ideje lesz letesztelni, mennyit fejlődött az egész.

Fotó: MTI/Marjai János

Summa summarum

Az EFOTT a legrégebbi magyarországi fesztivál, ahol még mindig vannak olyan jelenségek, amik máshol nem. Tibi atyába ugyanúgy belebotolhatunk, mint Dévényi Tiborba, a Tankcsapdába, Palvin Barbarába, a Hurtsbe, ráadásul idén rekordhosszan, egy bejáratott helyszínen. Szóval itt jól megfér egymás mellett a gagyi és a menő, miközben senki sem akarja eladni tüchtig prémium fesztiválnak az egészet.

Az más kérdés, hogy mivel zsinórban harmadszor (és végleg) rendezik ugyanott a fesztivált, nem vész-e el a vándorromantikája, hogy az ember minden évben izgulhatott, jövőre hol lesz a feszt, tóparton lesz-e, merre kell majd aszalódni a kánikulában. Ja és a legjobbat kihagytam: a politikai pártok mindig kitelepülnek, le lehet őket tarhálni ajándéktárgyakkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik