Kultúra
Fidesz-kongresszus Budapesten

Kövér László: Nincs magyar elit

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 06. 16. 15:17

Ha két elit van, akkor ugyanis valójában egy sincsen.

Magyarországnak szüksége lenne pártoktól független értelmiségre, mérvadó elitre, amely nem direkt politikai tanácsokat akar adni az éppen kormányzóknak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kövér László. Az Országgyűlés, illetve a Fidesz választmányi elnöke azt mondta, továbbra is szüksége van önállóan gondolkodó, a párttól független értelmiségre.

Nem a Fidesznek van szüksége erre, hanem egy ország, egy nép, egy nemzet, egy társadalom nem lehet akkor egészséges és a politikája is ki van téve annak, hogy megbicsaklik, ha nincs mérvadó elit, amelyik nem feltétlenül direkt politikai tanácsokat akar adni az éppen kormányzóknak, hanem azt az értékrendet tartja felszínen, ápolja és csiszolgatja, amire a politika épül.

Ez az elit Magyarországon 1990 óta nem létezik – mondta az Országgyűlés elnöke.

Azért nem létezik, mert meghasonlott, megosztott. Két elit van, amelyiknek a gondolkodásmódja, értékrendje kizárja a másikét. Márpedig ha két elit van, akkor egy sincsen, mert nincs egy olyan, ami a társadalmat segíti az eligazodásban. Ezért van az, hogy a politikának sok esetben olyan dolgokat is magára kell vállalnia, ami egyébként nem az ő dolga.

Kövér László szerint a politikának például nem kellene történelmi kérdésekben állást foglalnia.

Emlékezetes, hogy a Horthy-újratemetés óta föl-fölbukkanó kérdés, hogyan viszonyul az adott kormány egy-egy történelmi eseményhez. Nem kéne, ha lenne egy értelmiségi konszenzus a történelmünk csomópontjainak és kulcsszemélyiségeinek megítéléséről.

A társadalmi és közállapotokban nem az ellenzék és a kormány vitája kellene, hogy eldöntse a kérdéseket, hanem szükség lenne egy értelmiségi konszenzusra abban a tekintetben, hogy mik vagyunk, mit akarunk – tette hozzá.

Kövér László egy kérdésre válaszolva azt mondta, „a polgári” kifejezésről folytatott vita számára azt a viccet idézi, amikor a tanárnő megkérdezi Mórickát történelemórán, hogy “Mikor volt a mohácsi vész?”, mire Móricka azt válaszolja, “tanárnő irigylem a problémáit”.

Néhány éve a politikus azt mondta, a Fidesz – minden politológusi okoskodás ellenére – folytatja a küzdelmet a polgári Magyarországért, amihez sok minden hiányzik, leginkább az emberek jóléte. Amíg ezt nem érik  el, a polgári Magyarország programja aktuális marad.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.