Kultúra

“Az Alien 5 halott, de a District 9 folytatása tervben van”

Minderről Neill Blomkamp beszélt egy interjúban, amely a stúdióalapítása kapcsán készült a rendezővel.

A múlt héten leplezte le új projektjét Neill Blomkamp, akiről kiderült, hogy azért nem hallatott magáról az elmúlt két évben, mert előbb összeszedett egy tehetséges emberekből álló kreatív csapatot, majd független stúdiót alapított. Az Oats Studios égisze alatt Blomkamp egy izgalmas és hátborzongató sci-fi rövidfilmválogatást forgatott, amelyet innovatív megoldással fog bemutatni, méghozzá az interneten.

Alienek félre az útból: brutális szörnyekkel jön a District 9 rendezőjének új produkciója
Forradalmi projektet leplezett le Neill Blomkamp, aki elképesztő sci-fi rövidfilmeket készül a világhálóra szabadítani. Trailer.

Miután a világot bejárta a rendező új tervének híre, illetve az Oats Studio: Volume 1 című produkció teaser trailere, hirtelen ismét az érdeklődés középpontjába került a 38 éves dél-afrikai filmes, akivel aztán hosszú idő után elsőként a The Verge készített interjút. Ebben Blomkamp főleg az Oats stúdióról beszélt, de arról is szót ejtett, hogy tervben van-e az első és legnagyobb sikerévé vált District 9 folytatása.

Nem tervezünk a hollywoodi filmjeimhez kapcsolódó produkciókat forgatni, mert ahhoz egyeztetnünk kellene azokkal a stúdiókkal, amelyek a filmek jogait birtokolják. A lényeg éppen az, hogy autonómok legyünk és azt csinálhassunk, amit akarunk. A District 9 világában viszont tervezek még egy filmet. Visszatérni oda és újra együtt dolgozni a Wetával* király lenne, de bármi más, már létező alkotáshoz kapcsolódót csinálni nem az, amivel mi itt próbálkozunk.

– hangsúlyozta a Hollywoodtól függetlenedés szándékát Blomkamp. A direktortól a fentiek kapcsán megkérdezték, hogy valóban halottnak tekinthető-e az Alien 5 filmterve, amelyet sokáig dédelgetett:

Igen, úgy gondolom, az teljesen halott. Jelen állás szerint ez a jogos feltételezés. Sok időt töltöttem a kidolgozásával és úgy érzem, hogy igazán király lett. De politikailag halott és már nem fog feltámadni.

Blomkamp itt tovább ment és kifejtette, mit is ért a politikai vonatkozás alatt:

Fiatalon Ridley Scott volt az egyik példaképem. Ő rendkívül tehetséges és az Aliennel olyan filmet készített, amely alapjában meghatározta, hogy milyen úton indulok el. Tiszteletteljes akartam lenni és nem bele taposni ebbe a világba, amit létrehozott. Azt hiszem, túl közel kerültem ahhoz, amelyet ő nyilvánvalóan nagyon erősen a sajátjának érez. Ha a körülmények mások lettek volna, valószínűleg másképp is alakul a projekt sorsa.

Magyarán azért kapott kaszát az Alien 5 a franchise fölött bábáskodó 20th Century Foxtól, mert Scott mester nem akarta, hogy a belátható jövőben rajta kívül más is Alien-mozit forgasson.

Ridley Scott szerint már nem lesz semmi az Alien 5-ből
Erről egy interjúban beszélt a rendezőfejedelem, aki gyakorlatilag halottnak tekinti Neill Blomkamp projektjét.

Kár érte, hiszen Blomkamp meglehetősen eredeti és merész módon tervezte továbbvinni a sorozatot: az Alien 5-öt az 1986-os A bolygó neve: Halál közvetlen folytatásának szánta, amely következésképp teljesen figyelmen kívül hagyta volna A végső megoldás: Halált és az Alien 4: Feltámad a Halált. A koncepció az volt, hogy a produkcióban Ellen Ripley után az Aliensben megismert Newt lépett volna örökébe a bestiák nemeziseként. Ennek megfelelően Newt szerepére egy fiatal színésznőt castingoltak volna, míg a legendás Ripley szerepében Sigourney Weaver és Hicks tizedesként Michael Biehn is visszatért volna.

*Weta Digital: Peter Jackson vizuális effektusokkal foglalkozó cége, amely A Gyűrűk Ura-filmek és a District 9 trükkjeit is készítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik