Kultúra

Tényleg érdekel, ki ölte meg a juharszirup-nagyhatalom örökösét

A Netflix a 13 Reasons Why (Tizenhárom okom volt) című sorozattal egy időben adta ki az Archie képregények alapján készült Riverdale-t (eredetileg a CW gyártotta, de a Netflixen is elérhető), aminek május 11-én ment le az utolsó része. Mind a kettő kifejezetten tinisorozat, rejtélyes, gyilkosságos, népszerű, mégis akad egy hatalmas különbség a kettő között.

Nem mindegy, hogy melyiket kezdjük el előbb. 

Mintha a gimisorozatok a reneszánszukat élnék, annyi erős gyerek-, és tiniszereplős évad jött ki mostanában. A legtöbb körül óriási a hájp, annak ellenére, hogy nagyon eltérő a minőségük. Elég csak Riverdale-t és a 13 Reasons Why-t megnézni.

Utóbbi egy nagyon komoly és aktuális problémát, a bullyingot dolgozza fel egy fiatal lány öngyilkosságán keresztül. Hannah Baker (Katherine Langford) 13 kazettán, a sorozatot végignarrálva meséli el, miért érezte úgy, hogy nincs értelme élni. Ahogy már a korábbi kritikánkban megírtuk, majdnem tökéletesen sikerült feldolgozni a témát, és bár reméltük, hogy elmarad a második évad, a rajongókra való tekintettel a Netflix nemrég bejelentette, hogy tervezik a folytatást. Ami csak azért érdekes, mert a sorozat egy konkrét ötletre felhúzott könyv alapján készült. 13 kazetta, 13 rész, aztán slussz, de persze a Netflix nem hagyhatta veszni a sikeres projektet, úgyhogy inkább bevállalták, hogy az egyes szereplők további életét dolgozzák fel, a kazettás koncepció nélkül. Már csak a címe nem fog passzolni a második évadhoz.

Netflix

A Riverdale a 13 Reasons Why-hoz hasonlóan egy amerikai kertvárosban játszódik, ami már-már kötelező helyszín a tinisorozatoknál. A legtöbb ugyanis nem a nagyvárosokban kap helyet, hol vannak már A narancsvidékes szép idők? Aki még emlékszik a 10 éve véget ért kaliforniai sorozatra, ott nem egy fiktív város életét mutatták be, hanem a kőkemény, nyugati parti elit fényűző életét a csóró, Ryan Atwoodon (Ben McKenzie) keresztül. Aztán ott volt A pletykafészek, A narancsvidék New York-i párja, a számunkra érthetetlen és elérhetetlen problémáival. A Pletykafészek című sorozatot talán azért lehetett mégis élvezni, mert New York egy másik arcát mutatta, nem a küszködő, útkereső fiatalokról szólt, hanem a felső tízezerről, akiknek az a dráma, hogy nem tudják már lassan észben tartani, hány szállodája van a családnak. A divat pedig egy másik erénye volt a sorozatnak, a Szex és New York mellett hirtelen nem is tudok olyan példát mondani, ahol ennyire számított, milyen márkát hordanak a szereplők.

Na, most sem a 13 Reasons Why, sem a Riverdale nem ebbe a kategóriába esik. Riverdale egy fiktív amerikai kertváros, az Archie képregényekből, ahol nagyon durva dolgok történnek a juharszirup-nagyhatalom örökösével, Jason Blossommal (Trevor Stines). Ez már önmagában annyira röhejesen hangzik, és az is. Nehéz végignézni a Riverdale-t, ha az ember a 13 Reasons Why után kezdi el. De nem lehetetlen felnőtt fejjel sem. Nem kell ahhoz gimnáziumba járni, hogy élvezni tudjuk Archie Andrews ( K.J. Apa) riverdale-i kalandjait. Fennhangon kritizálom, mennyire buta az egész, miközben nyomom a következő résznél a play gombot.

CW

Beszippant az egyszerűsége, és a végére tényleg tudni akartam, hogy ki volt az az alávaló, aki eltette láb alól a befolyásos, vörös hajú juharszirup-örököst.

Az első évad egy gyilkosságot göngyölít fel, méghozzá a már említett Jason Blossomét (a következő elvileg teljesen új, akár misztikus irányt vesz majd). Van itt minden, tökéletes, kardigános eminens, művészlelkű focista, hülyesapkás alter, gonosz, gazdag lány. Egy iskolába jár mindenki és a szülőktől kezdve a diákokig senki se normális. Együtt, csoportokban és egyedül próbálják megoldani a gyilkosságot. A karakterek egyszerűek, akár egy faék, de ne feledjük, hogy egy ifjúsági képregény alakjai alapján játszanak. A készítők egészen követték is az eredeti rajzokat, még az először 1941-ben kiadott képregény Jughead Jones-ja ( Cole Sprouse) is megtarthatta a sapkáját.

Ha tényleg sikerül nem komolyan venni a Riverdale-t, kifejezetten szórakoztató, hogy miről szól az egész, és szegény Archie milyen végtelenül idegesítő. Olyan akár egy napraforgó, azt csókolja meg, aki éppen felé tartja a száját, előadja a hősszerelmest, el is hiszi, majd másnap már új lánynak gitározik. Ez az a hely, ahol nem néz senki furcsán a gimnázium lánybandájára, akik le sem veszik a cicafüleket a fejükről. Pussycatnek hívják magukat, hadd lássa mindig mindenki, miért.

A Netflix tökéletesen ráérzett, hogy mekkora piaca van a tinisorozatoknak, a Hazug csajok társasága még édeskevés, hogy kielégítse a fiatalokat, és azokat a felnőtteket akik rákattantak a bugyuta történetekre, és már nem szégyellik. Ha meg komolyabb projektbe fognak, mint a 13 Reasons Why kiderül, milyen nagy igény van az ehhez hasonló sorozatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik