Kultúra

Arthur király a legtökösebb csávó a világon, mert hozzávágtak egy rozsdás kardot

Arthur Pendragon létezését mai napig rejtély övezi, nem rendelkezünk ugyanis konkrét bizonyítékokkal, viszont tény, hogy rengeteg korabeli írás  hivatkozik rá, mint a britek legnagyobb királyára, Skóciától Izlandig több ország meghódítójára, a Kerekasztal Lovagjainak megalapítójára, a Szent Grált és az Excalibur megtalálójára. A héten érkező Arthur király: A kard legendája című Guy Ritchie-film kapcsán összeszedtük az Arthur-legenda legérdekesebb feldolgozásait.

A héten érkezik Guy Ritchie nagyszabású kalandfilmje, az Arthur király: A kard legendája, ami bár sokat nem változtat az ismert történeten, ezúttal minden eddigi feldolgozásnál impozánsabb látványra és lazaságra számíthatunk.

Ám, amíg az új feldolgozásra várunk, lássukm mik voltak az eddigi legérdekesebb feldolgozások:

Arthur király – 2004

Antoine Fuqua rendező félretette a mondakör történeteit, és egy nyersen történelmi ihletettségű mozit készített Clive Owennel és Keira Knightleyval a főszerepben. Persze, lehet vele vitatkozni, hogy mégis mi lehet történelmi egy olyan filmen, ami eleve egy legendára épül, a szándék viszont értékelendő.

Excalibur – Vér és mágia – 1981

Arthur, egy szegény kisfiú, a nagy hatalmú Merlin segítségével megszerzi a királyi címet és feleségül is veszi a legendából ismert Guinervát, ám a nő szívén egyik leghűségesebb lovagjával, Sir Lancelottal kell osztoznia. A film egyik érdekessége, hogy Liam Neeson és Helen Mirren is felbukkannak benne. Ez egyébként nem az egyetlen, a szerelmet középpontba állító darab, hasonló dramaturgiával dolgozik a Az első lovag 95-ból és a Camelot című, 1967-es film is.

Egy jenki Arthur király udvarában -1949

Mark Twain 1889-es regényéből rengeteg filmes feldolgozás készült, köztük a legismertebb talán mégis az egyik a legelsők között, az 1949-es újragondolás, ami egy fantasy elemeket sem nélkülöző zenés vígjáték lett.

Időgéppel a lovagkorba – 1998

Mi lehetne jobb egy középkori mesénél? Ha maga a nagy Whoopi Goldberg is szerepel benne. A pofonegyszerű történet – egy félresikerült kísérlet miatt a tudósnő a középkori Angliában találja magát – tulajdonképpen egyfajta parafrázisa a Mark Twain regényének.

Avalon Gimi – 2010

Az új városba költöző Allie az érettségiig az Avalon gimnáziumba kényszerül járni. Iskolai dolgozatához, mely Arthur király legendáját dolgozza fel, adatokat gyűjt és hamarosan rájön, hogy a múlt és jelen sokkal szorosabb összefüggésben van egymással, mint az eredetileg gondolja.

A kőbe szúrt kard – 1963

Animációs filmek közül talán kevésbé emlékezetes, mégis cuki és jópofa A kőbe szúrt kard ’63-ból, mely ahogy az szokás, picit újraértelmezi az eredeti Arthur-legendát. A tizenegy éves árvát, Wartot magához veszi Merlin, a mágus, hogy segítségével Wart lehessen Anglia következő uralkodója, ehhez pedig nem elég csak kirántani egy kardot abból a bizonyos sziklából.

Merlin és a sárkányok világa – 2008

Ha Arthur király menő, akkor Merlin, a mágus maga a menőség császár, legalábbis ha a filmes feldolgozásokat nézzük, melyből, ha nem is olyan mennyiségű készült, mint a királyról, akad azért egy-két darab, amit érdemes elővenni. A középkori Angliát nem elég, hogy varázslények tartják rettegésben, felüti a fejét négy sokkal kellemetlenebb fenevad: a tűzokádó sárkányok, akiket csak a mágus állíthat meg.

Merlin – 1998

A Sam Neill és Helena Bonham Carter főszereplésével készült három részes minisorozat ugyan csak egy évadot élt meg, de ezen rövid idő alatt sikerült begyűjtenie néhány díjat, például a legjobb kosztüm kategóriában az Emmyn és további számos jelölést. A sorozat Merlin szemszögéből mutatta be az Arthur-legenda egy részét.

King Arthur was a gentleman – 1942

A fekete-fehér zenés komédia lóg ki a legjobban a listáról. Arthur King barátnőjének bátorságát bizonyítandó csatlakozik a hadsereghez a második világháború idején. Társai elhitetik vele egy kardról, hogy az maga az Excalibur, ő pedig így akar szembeszállni a Wermachttal.

Gyalog galopp – 1977

A Monthy Python angol komikus és filmes közösség opuszát legalább akkora legenda övezi, mint magát Arthurt és a kerekasztal lovagjait. Talán külön nem kell bemutatni ezt a feldolgozást, annyit azért érdemes megemlíteni, hogy a film anno hatalmas botrány váltott ki az angolok körében, hülyét csinált ugyanis az ország legfontosabb mítoszából, az Arthur-mondakörből. Mégis, a film túlélte a cenzúrát és a mai napig az egyik legerősebb feldolgozása ez a történelem talán soha meg nem történt szeletének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik