Kultúra

Az étterem, ahol csak hallássérültek és siketek dolgoznak

Bár több ilyen hely létezne!

India lakossága az elmúlt években egymilliárd felettire nőtt, de a fejlődés sem állt meg: az elmúlt néhány évtizedben sorra nőttek ki a földből az új városrészek és városok, de a felhőkarcolók és fényűző irodaépületek tőszomszédságában még mindig ott lappang a szegénység szelleme, az éhhalál küszöbén ingadozó családok pedig sokszor nem látnak kiutat a nehéz élethelyzetekből. Hasonlóan nehéz azonban a fogyatékkal élők helyzet is, akik a világ többi részéhez hasonlóan itt is sokkal nehezebben tudnak helyet találni maguknak a munkaerőpiacon, így a legapróbb lehetőség is óriási változásokat hozhat.

Az indiai filmipar (Bollywood), illetve kereskedelem és pénzügy központja, – a Magyarországnál is népesebb, 12,4 milliós – Mumbai egyik, nemrégiben nyitott étterme, a Mirchi and Mime is egy ezek közül, hiszen a “Jó étel csendesen felszolgálva” szlogennel működő hely egyedül hallásukat elvesztett, illetve hallássérült dolgozókkal működik.

Az indiai konyha remekeit bemutató hely tulajdonosa, Prasant Isarthat célja, hogy a személyzet így bebizonyíthatja a sokszor rájuk sem hederítő külvilágnak, hogy ők is képesek ugyanazt megtenni, még úgy is, hogy verbális kommunikáció helyett vizuálisan, jelbeszéddel oldják meg a felmerülő problémákat.

Az étteremben dolgozók mindegyike ismeri a jelnyelvet, így a konyha fennakadás nélkül és villámgyorsan működik, noha kisebb problémák biztosan itt is adódnak. A Mirchi and Mime működésébe az Indiai Külügyminisztérium Youtube-csatornáján megjelent videóriport enged betekintést:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik