Kultúra

Alföldi rendezi Jordán Tamást a szombathelyi színház új darabjában

Májusban két premiert tervez a Weöres Sándor Színház, amely Moliére és Ben Jonson egy-egy művét fogja színpadra állítani.

Két bemutatóra is készül a szombathelyi Weöres Sándor Színház: Moliére Tartuffe című művét Béres Attila, míg Ben Jonson Volpone című darabjá Alföldi Róbert rendezésében fogja színpadra állítani a teátrum.Moliére: Tartuffe

A jómódú, családos Orgon egy szép napon befogad házába egy idegent, akivel a templomban találkozik. Tartuffe erényes férfi, már-már szent, tanításait Orgon elbűvölten követi, és erre kényszeríti feleségét és gyermekeit is. Annyira a befolyása alá kerül, hogy egész vagyonát neki adja. Megbolondult – mondják rá elképedt szerettei, akik sikertelenül próbálják kimozdítani vakhitéből. Mert hiába a jó szó, észérv, hitvesi szeretet, Orgon nem hallgat másra, csak Tartuffe-re, és húzza maga után a családját is a szakadék széléig, sőt még azon is túl.

Molière darabját megírása után azonnal betiltották, főként bizonyos egyházi körök támadták, mivel az álszent Tartuffe figurájában magát az egyházat látták megcsúfolva. Pedig Molière céltáblája nem a vallás vagy a papság volt, hanem azok, akik az emberi gyengeséget, kiszolgáltatottságot vagy butaságot kihasználva, a hit álarcában egyéni érdekeiket érvényesítik. Többéves küzdelem után a Tartuffe győzött ellenzőin, azóta is folytatja diadalútját a világ színpadain.

Szombathelyi bemutatóján Parti Nagy Lajos bravúros átiratában kerül színre. Szereplők: Mertz Tibor, Bajomi Nagy György, Nagy Cili, Edvi Henrietta.

Bemutató: Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem – 2017. május 5. 19 óra.

Ben Jonson: Volpone

A Shakespeare-kortárs Ben Jonson színműve, a Volpone vagy a pénz komédiája (1606), az angol irodalom egyik legtöbbet játszott, legjelentősebb komédiája.

Volpone, a velencei nemes ember haldoklást színlel, hogy rászedje “barátait”, akik a vagyonára pályáznak. Egymás után látogatják meg az ágyában fekvő Volponét, gazdag ajándékokkal halmozva el, remélve, hogy kizárólagos örökösévé teszi meg őket. Volpone szolgája, Mosca, mindenben segíti-szolgálja szélhámos gazdáját: a féltékeny férjet rászedi, hogy saját maga tessékelje féltve őrzött feleségét a haldokló ágyába, meggyőzi az apát, hogy az örökségét ne édesfiára, hanem Volponéra ruházza át. A mohóság, a pénzéhség e kíméletlenül mulatságos, kegyetlen szatírájában a beszélő nevű szereplők: Volpone – a nagy róka, Moska – a légy, Corbaccio – a varjú, Corvino – a holló elnyerik méltó jutalmukat, azaz a büntetésüket, de nem úgy, ahogy reméljük és várjuk, mert az élet más eszközökkel dolgozik…

Az előadást Alföldi Róbert rendezi, aki a Makrancos hölgy fájdalmasan szép, merész humorú előadása után egy újabb reneszánsz komédiát állít a szombathelyi Weöres Sándor Színház színpadára. A cím- és főszerepben Jordán Tamást láthatja a színház közönsége, a további szereplőt pedig Bányai Kelemen Barna, Szabó Tibor, Csankó Zoltán, Hartai Petra és Bánfalvi Eszter formálja meg.

Bemutató: Weöres Sándor Színház, Nagyszínpad – 2017. május 12. 19 óra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik