Kultúra

Halott bogarakból készültek a legfurább japán szobrok

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 04. 12. 15:49

A hetvenes években született alkotások ma egy apró japán városka egyedüli látványosságai.
Korábban a témában:

A japán szívében fevő Gunma prefektúra egy apró városkájában járva leginkább az unalom szó juthat először eszünkbe, hiszen a káposztaföldeket szegélyező házak közt járva nem igazán érezhetjük úgy, hogy valami igazán maradandó élményben lehetne részünk. Ez a gondolat azonban azonnal szertefoszlik, amint a kulturális központba bejutva szemügyre nem vesszük a helyi művészek alkotásait, hiszen itt találkozhatunk a híres XIV. századi szamuráj, Nitta Yoshisada, illetve a kegyelem buddhista istensége, Ezerkarú Avalókitésvara

halott bogarakból készült szobraival,

melyek Joneji Inamura munkáját dícsérik.

A szamurájfigura még 1970-ben készült, tíz hónap kemény munkájával, és ötezer bogár felhasználásával.

Az alkotás azonban nem nyerte el mindenkinek a tetszését, így nem meglepő módon sokan egyszerűen csak bogárgyilkosnak nevezték a férfit. Inamura ezért eldöntötte, hogy újabb szobrot készít, de ezúttal már a kegyelem istenének alakjával, hogy ezáltal megbocsáttassanak a bűnei, és emléket állítson a szamurájfigurához elpusztított bogaraknak.

Ennél a rendhagyó szobornál a művész főként díszbogárféléket, illetve japán orrszarvúbogarakat használt. Az öt év alatt, 1975-re formát öltött figura száznyolcvan centiméter magas, alakját pedig húszezer apró állat adja.

A művész és a szamuráj

A művek sértetlenül élték túl az elmúlt négy évtizedet, sőt, alkotójuk ma, kilencvenöt évesen is kitűnő egészségnek örvend, bár vélhetően ebben Avalókitésvarának, és a bogárszobrászkodással való felhagyásnak is van némi szerepe.

Fotók: Naver
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.