Kultúra

Történelmet írt a Potter-darab a Laurence Olivier-díjak gáláján

Korábban soha egyetlen színmű sem zsebelt be annyi díjat, mint amennyit a Harry Potter és az elátkozott gyermek kapott.

A 11 jelöléséből rekordszámú, 9 trófeát gyűjtött a Laurence Olivier-díjak átadásán a Harry Potter és az elátkozott gyermek című tavaly bemutatott brit dráma vasárnap este a londoni Royal Albert Hall-ban.

A díj történetében még egy előadásnak sem sikerült ennyi díjat elnyernie egyetlen gálán.

A legrangosabb brit színházi díjak átadásán a J.K. Rowling regényfolyama nyomán született kétrészes színmű a legjobb új darab díját is megkapta. A dráma a harmincas éveiben ábrázolja Harry Pottert és barátait, akiknek már a gyermekei járnak a Roxfort varázslóiskolába – idézte fel a BBC News.

A felnőtt Harry Pottert alakító Jamie Parker a legjobb színész, a Hermionét játszó Noma Dumezweni pedig a legjobb színésznő elismerésével távozott a gáláról. A mellékszereplők mezőnyéből a Scorpius Malfoyt alakító Anthony Boyle is Olivier-díjat vehetett át. A darab rendezőjeként John Tiffany szintén díjat kapott, és több technikai trófeát is átvehetett a produkció. Köszönőbeszédében így fogalmazott Tiffany:

A képzelet ereje végtelen. És erre most nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A legjobb vígjáték díját a Skót Nemzeti Színháznak az Our Ladies Of Perpetual Succour című előadása kapta, amely májustól látható a londoni színházi negyedben.

A zenés dararabok közül az 1993-as Idétlen időkiget feldolgozó Groundhog Day című musicalt díjazták, a legjobb musicalfelújításért járó elismerést pedig a Jézus Krisztus Szupersztárnak ítélték oda.

A gála befejezéseként Kenneth Branagh a brit színházművészethez való kiemelkedő hozzájárulásáért Mark Rylance-től vehetett át Olivier-díjat. Az elismerést a színész-rendezővel ünnepelte a színpadon társulatának mintegy 60 tagja is.

Semmi különleges nincs bennem. Egy munkásosztálybeli srác vagyok Belfastból, aki egy egyszerű középiskolába járt Readingben.

– fogalmazott az 56 éves Branagh, akit karrierje során öt Oscarra és négy Golden Globe-ra is jelöltek.

Forrás: BBC News via MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik