Kultúra

Laurence Olivier-díj: rekordszámú jelölést kapott a Harry Potter-darab

A legrangosabb brit színházi díj történetében még nem fordult elő, hogy egy színmű ilyen sok jelölést gyűjtsön.

Rekordszámú, 11 jelölést kapott a brit színházi elismerésre, a Laurence Olivier-díjra a Harry Potter és az elátkozott gyermek című darab.Legfőbb riválisaként a Groundhog Day című musical nyolc kategóriában indulhat a trófeáért.

Glenda Jackson, aki a The Old Vic színházban Lear királyt alakította, 1984 óta először kapott jelölést. A legjobb színésznő mezőnyben Jackson mellett Cherry Jones, Billie Piper és Ruth Wilson is esélyes a díjra.

A legjobb színész kategóriában Ed Harris (Buried Child) és Tom Hollander (Travesties), valamint az Elátkozott gyermekben Harry Pottert alakító Jamie Parker vagy Ian McKellen nyerheti a díjat.

A J.K. Rowling regényei nyomán született Harry Potter és az elátkozott gyermek (Harry Potter and the Cursed Child) című kétrészes színpadi mű a harmincas éveik közepén veszi fel Harry Potter és barátai életének fonalát. A darab 11 jelölésével a Hajlakk című musical 2008-as rekordját döntötte meg.

A Harry Potter-darab versenyben van a legjobb új színdarab díjáért is az Elegy, a One Night in Miami és a The Flick című előadások társaságában.

A varázslótörténetben Hermione Grangert alakító Noma Dumezweni a legjobb női mellékszereplőként lehet díjazott, Anthony Boyle, aki Scorpius Malfoyt játssza, a férfi mellékszereplő kategória díjára jelölt, és a darab zeneszerzője, Imogen Heap is díjazott lehet. John Tiffany, a dráma rendezője kétszer is szerepel a legjobb rendező mezőnyben, mivel a The Glass Menagerie című előadásért is jelölték. Vetélytársai Simon Stone, aki a Yermát, és Matthew Warchus, aki a Groundhog Dayt jegyzi.

A Groundhog Day egyébként a legjobb új musical kategóriában a Dreamgirls, a School of Rock és a The Girls című zenés darabokkal mérkőzhet meg.

Az Andrew Lloyd Webber komponálta Jézus Krisztus Szupersztár felújítása hat jelölést kapott, köztük a legjobb musical felújításét. A Dreamgirls öt jelölést kapott, a darab sztárja, Amber Riley a legjobb musical színésznő díjára esélyes.

Kenneth Branagh különdíjban részesül majd az április 9-én, a Royal Albert Hallban rendezendő díjátadó ceremónián.

Forrás: BBC News via MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik