Kultúra
??????????

A Teszlek Süveg egyáltalán nem úgy működik, ahogy azt eddig elképzelted

24.hu
24.hu

2017. 03. 29. 16:57

Minden Harry Potter-rajongó ismeri a négy roxforti ház tanulóinak jellemzőit: a griffendélesek bátrak, a hollóhátasok okosak, a mardekárosok ravaszok és a hugrabugosok hűségesek. Egy új fanteória azonban felveti a kérdést: a Teszlek Süveg tényleg abba a házba oszt be, amelyikbe beleillünk?
Korábban a témában:

Egy Reddites felhasználó legújabb elmélete szerint a Teszlek Süveg nem abba a házba osztja a tanulókat, amelyekbe a személyiségjegyeik alapján leginkább tartoznak, hanem abba, amelynek értékrendjét a legfontosabbnak tartják. Leegyszerűsítve a lényeg, hogy egy bátortalan tanuló is lehet griffendéles, amennyiben szerinte a bátorság a legfontosabb emberi tulajdonság, és egy butább diák is lehet hollóhátas, ha nagy a tudásvágya. A Reddites Straw Boats példaként Neville-t és Dracót hozza fel: Neville elsősként kifejezetten gyáva volt, és az évek során fokozatosan lett egyre bátrabb, Dracóban is csak az ambíció volt meg kezdetekben, a ravaszság később jött.

A Teszlek Süveg nem az alapján sorol be minket, hogy milyenek vagyunk a jelen pillanatban, hanem hogy milyenné válhatunk a jövőben.

A bátorságot egyaránt értékelő diákok közös klubhelyiségben élik le az életüket, és ezalatt hatással vannak egymásra, együtt válnak egyre bátrabbá. Ugyanez vonatkozik a tudásszomjas hollóhátasokra, az ambíciózus mardekárosokra és a szorgalmas hugrabugosokra is. Persze a Teszlek Süveg módszere sem működhet mindig, a griffendéles Peter Pettigrew például hiába szeretett volna olyan bátorrá válni mint barátja, James Potter, egész életében gyáva maradt.

A teória helytállóságára utal az is, hogy az első könyvben Harry a Teszlek Süveggel a fején arra gondolt, hogy nem akar a Mardekárba kerülni, így griffendéles lett. A későbbi részekben az is kiderül, hogy a kiváló tanuló Hermione a Hollóhát helyett a Griffendélbe szeretett volna kerülni, és ezt a kívánságát a Süveg teljesítette is. Ezekből az apró információmorzsákból már sejteni lehet, hogy a Teszlek Süveg nem önállóan hoz döntést, hanem meghallgatja a gólyák véleményét is.

Szóval innentől kezdve nincs szükségünk több internetes teszt kitöltésére ahhoz, hogy megtudjuk, melyik roxforti klubhelyiségben töltenénk a mindennapjainkat, elég feltennünk magunknak a kérdést: Melyik ház értékrendjét tartjuk a legfontosabbnak?

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.