Kultúra

Nemet kaptak a filmek az IMDb-n

A legnagyobb és legolvasottabb filmes adatbázisban immár F-besorolású (női típusú) filmekre is lehet keresni.

A brit Bath Film Festival igazgatója, Holly Tarquini három éve használja az F-rated filmek kifejezést, amit immár nemcsak néhány filmfesztiválon, hanem az IMDb-n is megtalálhatunk. A filmes szakember azokra az alkotásokra kezdte használni a kifejezést, amelyek elkészítésében, avagy gyártásában női filmesek játszák vezető szerepet. Egy film akkor kerülhet az F-rated filmek közé, ha

  • rendezője vagy forgatókönyvírója nő
  • a témája szorosan nőkhöz köthető
  • női jogokkal kapcsolatos kérdéseket tesz fel

Jelenleg 21.800 film került fel a listára, és valószínűleg bővülni fog. A kategória alkotásai közé került a mindhárom Bridget Jones-film, amelynek utolsó darabja, a Bridget Jones babát vár mindhárom kritériumnak megfelel, de ez igaz a 2013-as animációs filmre, a Jégvarázsra is.

Az F-besorolás arra sarkallhatja majd a nézőket, hogy beszéljenek a kamera előtti és mögötti nők reprezentációjáról.

– mondta Tarquini a BBC-nek. Az igazgató törekvése összefügg a 2010 óta ismert Bechdel-teszttel. A háromlépcsős teszt azzal foglalkozik, hogy egy adott filmben van-e két olyan nevesített nőnemű karakter, akik a férfiakon kívül másról is beszélnek egymással akár néhány szót is.

A teszt egyértelmű érdeme, hogy egy olyan alapot teremtett filmek megvizsgálására női szempontok alapján, mely eddig nem volt elterjedt. Viszont rengeteg kritika éri a tesztet a mai napi azért, mert gyakran olyan filmek buknak el rajta, melyek ellen bármely más szempont alapján egyetlen szélsőséges feminista sem emelhetne szót, viszont olyan filmek pedig átmennek a teszten, amelyeket nem lenne érdemes megemlíteni semmilyen nők és film témában írt cikkben vagy listában.

Ilyen értelemben nem mennek át a teszten (és nincsenek fent az F-besorolású filmek listáján sem) az olyan franchise-ok, mint a Star Wars vagy A Gyűrűk Ura.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik