Kultúra

A valaha volt legrealistább kém kalandjai folytatódnak

24.hu
24.hu

2017. 03. 08. 16:21

John le Carré 25 év után támasztja fel George Smiley kém történetét.
Korábban a témában:

John le Carré, a realista kémregény műfajának legjelesebb írója, akinek olyan regényeket köszönhetünk, mint A kém, aki bejött a hidegről vagy a Suszter, szabó, baka, kém szeptemberben újabb könyvvel jelentkezik.

A Legacy of Spies a fentebbi könyvek főszereplőjének, George Smiley kollégájának történetét meséli el, a már nyugdíjba vonult Peter Guillam nem tud szabadulni hidegháborús múltjától s kénytelen visszatérni. A Viking Books kiadó szerint a 85 éves le Carré új regénye éppoly

ötletes és izgalmas,

mint a korábbi Smiley-regények.

Smiley figurája, akit az oxfordi Lincoln College egykori rektoráról mintázott, John Le Carré első regényében, az Ébresztő a halottnak című 1961-ben megjelent kémtörténetben született meg.

A Smiley-regények közül többet megfilmesítettek és televíziós feldolgozás is készült belőlük. A kémet korábban Alec Guinness is alakította két televíziós darabban, legutóbb pedig Gary Oldman játszotta el a 2011-ben bemutatott Suszter, szabó, baka, kém című filmben.

Le Carré David John Moore Cornwell néven a délnyugat-angliai Poole-ban látta meg a napvilágot. Dolgozott a brit elhárításnak, 1958-ban tiszti rangot kapott. 1959 és 1964 között az MI6, a brit hírszerzés embereként diplomáciai szolgálatot teljesített Bonnban és Hamburgban.

A hatvanas évek elején álnéven kezdett el írni, munkája természetéből fakadóan. Világhírűvé második regénye tette: A kém, aki bejött a hidegről című művet a berlini fal felhúzása, az akkor felgyülemlett megrendítő élmények, feszültségek hívták életre. Graham Greene a művet a legjobb kémtörténetnek tartotta, amelyet valaha is olvasott.

MTI
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.