Kultúra

Meryl Streep és Tom Hanks főszereplésével készül a következő Spielberg-film

A Pentagon-iratokról szóló The Post már most abszolút Oscar-esélyesnek tűnik.

A Ryan közlegény megmentése, a Kapj el, ha tudsz, a Terminál és a Kémek hídja után ötödjére is közös projektbe vágja a fejszéjét Steven Spielberg és Tom Hanks, akik a változatosság (és a nagyobb szenzáció) kedvéért Hollywood legünnepeltebb színésznőjét, Meryl Streepet is bevették a buliba.

A Deadline szállította a hírt az együtt 8 Oscar-díjjal büszkélkedő trió frissen közös projektjéről, amely

az USA vietnami beavatkozását vizsgáló Pentagon-iratoknak és azok kiszivárogtatásának történetét feldolgozó The Post című film lesz.

A Pentagon-iratokról (Pentagon Papers) azt kell tudni, hogy ezt az amerikai Védelmi Minisztérium készítette az USA és Vietnam 1945-67 közötti kapcsolatáról és bizony kiderül belőle, hogy az amerikai vezetés tisztában volt azzal, hogy nem nyerhetik meg a háborút, azonban ennek ellenére erőltették a beavatkozást és félrevezették az egész országot.

A hétezer oldalas, 47 fejezetből álló szigorúan titkos dokumentumot aztán egy Daniel Ellsberg nevű katonai elemző 1971-ben kiszivárogtatta a New York Timesnak, amely el is kezdte közzétenni az iratokat, csakhogy bíróság elé kerültek és le kellett állniuk. Ellsberg azonban nem hagyta annyiban a dolgot és a Washington Posthoz fordult, melynek aztán a főszerkesztője, Ben Bradlee kezébe vette az ügyet és a New York Timesszal összefogva kiperelte az anyag kiadásának jogát.

A Deadline értesülései szerint a filmben Tom Hanks alakíthatja Bradlee-t, míg Streep azt a Kay Grahamet játszhatja majd, aki a Postot megjelentető kiadó vezetője volt a ’70-es évek elején. A még gyerekcipőben járó projekt beindulása Spielbergtől függ, ugyanis a rendezőlegenda jelenleg is csupán 4 filmen dolgozik, ám amennyiben rövid időn belül sikerül megegyezniük a színészekkel és a többi készítővel, úgy az egyéb Spielberg-terveket háttérbe szorítva elsőbbséget kaphat a The Post forgatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik