Kultúra

Gáti Oszkár durván kioszt mindenkit Jordán Tamás miatt

Eperjes Károly külön is megkapja a magáét.

 

Tökéletesen lenulláztatok egy embert, egy társulatot, egy életet, egy művészi hitvallást, ambíciót. Gőgösek vagytok. Gyávák. Lehet, hogy el se olvastátok a pályázatot, nem is kell. Jordán 73 éve a pályázat. De ezt ti leszartátok.

Ezt írta „jegypénztárosként” Gáti Oszkár, a győri Menház Színpad vezetője, mindenese közösségi oldalán a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatáról, amelyet újra kiírnak.

Korábban Jordán Tamás mellett tüntettek, a színház társulata őt támogatta, a Nemzet Színészei is mellé álltak, de Gáti szerint a kutya éppen a kollégáknál van elásva, nem a polgármesterhez kellett volna fordulniuk.

Mint korábban megírtuk, a színház élére ketten pályáztak: Dér András filmrendező és az alapító Jordán Tamás. Dér visszalépett, miután pályázata nyilvánosságra került. A Sztárklikk által idézett Vasárnap Reggelnek Eperjes Károly, az igazgatói pályázatot véleményező szakmai bizottság tagja azt mondta,

morális támadás történt, amivel az egyik pályázót hátrányos helyzetbe hozták. Szerintem a bizottság bölcs volt, amikor elnapolta a döntést. Hogyan lehetne egy olyan helyzetben szakmai döntést hozni, amikor az egyik felet megfélemlítették és visszaléptették még a verseny előtt?

Azt ő is elismerte, hogy politikai döntést hoztak.

Mindenben politika van, csak az a kérdés, hogy jó vagy rossz politika. Ezen hosszan lehetne elmélkedni, de szerintem az mindenképpen rossz politika, amikor egy döntésből kikerül a morál.

Gáti Oszkár a történtekkel kapcsolatban ugyanakkor azt írta Eperjesről.

A Kossuth-díjas színész úrnak csípte a szemét, hogy egy másik kiemelkedő művész, aki létrehozott ezt-azt, még mindig igazgatni akar, fel akarja nevelni a „gyerekét”? Ő hordta a szíve alatt, megszülte és neveli tíz éve. Még öt év és nagykorú lehet? Vagy el kell venni tőle, mert most gyömöszöli bele a rosszaságot?

Szami! A Kossuth-díjnak nemcsak színészileg kell megfelelni, hanem morálisan is, tükörbe nem csak akkor kell nézni, amikor felragasztjátok a bajuszt és a szemetek alá 100 éves ráncokat festetek, ne adj’ isten parókát húztok a fejetekre.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Gáti Oszkár megszólítja Dér Andrást is, aki szerinte a kakukk gúnyáját húzná magára, mint egy rossz színész, és beülne a tutiba.

„Egész mostanáig nem akartál igazgatni, ki hitette el veled, hogy értesz hozzá? Erőt, kitartást nem kaptál, csak egy bizonytalan bizonyosságot.

Az igazi színház – Gáti Oszkár szerint – az önkormányzat két és fél órás ülése volt. Azt végignézte, arról csak csendben jegyzi meg,

jó volt, színház volt, igazi vásári komédia, és egyben komoly királydráma. Felvonultak a különböző műfajok összes szereplői, az intrikus, a rezonőr, a drámai szende, a hős, a naiva, a bolond, a király, a szolga, a gyilkos, a hóhér. A szép magyar beszéd nem mindenkinek sikerült. Nem volt szubrett és táncos komikus. Nem dallott senki. Sajnálom. Nélkülük koldus a Teátrum.

Tartok tőle, mi is szegényebbek leszünk egy Színházzal!

Korábban Jordán Tamás lapunknak azt mondta, a közönség miatt aggódik, az új évadot nem tudják előkészíteni, hiszen nem tudni, ki lesz az igazgató. Már nem mérlegeli az esélyeket, abban bízik, hogy az új pályázaton győzni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik