Kultúra

Mindenki: Bayer szerint „gázos az üzenet”

Megnézte hatszor az Oscar-díjas magyar kisfilmet, amit továbbra is jónak tart. De!

Mészáros Lőrinc tévéjének Háttér-kép című műsorában Bayer Zsolt vendégeivel (Bogár László, Boros Imre) hosszan elemezte Jean-Claude Juncker Fehér Könyvét, illetve azt a kötetet, amelyért Barack Obama és neje 65 millió dollárt tesz zsebre, de nem hagyták szó nélkül a legújabb magyar Oscar-díjat sem. (Ez az a műsor, amelynek beszélgetéseiből könyv is készült, amit több mint 6 millió forinttal támogatott a jegybank egyik alapítványa – a szerk.)

Az újabb kötet megjelenéséig felidézzük a legutóbbi beszélgetést, amelynek végén Bayer Zsolt elárulta, amikor először látta kisfilmet, azt mondta: hű, ez jó! Azóta megnézte ötször. Továbbra is fenntartja, hogy ez jó, mert végre valami intellektuális kihívást jelent, de egyre kevésbé gondolja azt, hogy az üzenete bármilyen módon is pozitív lenne, inkább már az ellenkezőjét hiszi.

Bogár László közgazdász szerint sok rétege van a filmnek, elsősorban nem is politikai, hanem társadalmi.

Arról a dilemmáról szól, ami egyébként a demokrácia alapvető dilemmája,

vagyis arról, hogy azért kap MINDENKI választójogot, mert mindenki kompetens. Tökéletesen látja, érti a világot, „tökéletesen énekel”. A valóság ezt cáfolja, amire a hatalomnak (jelen esetben a karvezetőnek) választ kell adni. Az egyik mód, hogy elismeri a különbségeket, a másik, hogy manipulálja a közösséget, mert snassz lenne bevallani, hogy

vannak emberek, akik nem énekelnek rendesen, na de nekik is van választójoguk, ők is tagjai a kórusnak. (…) Akkor inkább játsszuk azt, hogy mindenki kiválóan énekel, és aki esetleg mégsem, az meg tátogjon, tegyen úgy, mintha ő is kompetens állampolgár volna, pedig mindnyájan tudjuk, hogy nem az.

Bayer Zsolt folytatva ezt a gondolatot azt mondta, valóban az lenne a becsületes, ha tanárnő megmondaná a gyerekeknek, hogy nem tudnak énekelni. De!

Ez a világ nem ilyen. Azért nem ilyen, mert a világ eleve képmutató. (…) A nyugati világ abba nyomorodik bele, hogy még a hülye gyereknek is el van magyarázva, hogy Pistike te zseni vagy, minden arannyá válik, amihez hozzányúlsz.

Ez a népfelség

– veti közbe Bogár, Boros bólogat. Bayer pedig lezárja a műelemzést azzal, hogy szerinte azért rossz a film üzenete, mert a kompromisszumot kötő, a kegyes hazugságot kötő pedagógust kinevezi nácinak.

Szerintem ez egy nagyon gázos üzenet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik