Kultúra

Az Oscar-jelölt Mindenki gonosz tanárnőjét valós személy ihlette

Vasárnap hajnalban fog kiderülni, hogy ismét Oscar-díjjal gazdagodik-e a magyar filmipar. Deák Kristóf Mindenki című alkotását a legjobb kisfilm kategóriában jelölték, a rendezőt a nyerési esélyekről és a film születéséről kérdezte a Médiatanács.

A Mindenki sikerszériája még jóval az Oscar-jelölés előtt kezdődött, a gyerekkórus tagjairól és az őket elnyomó tanárról szóló kisfilm korábban díjat nyert a tokiói rövidfilmfesztiválon és a chicagói gyermekfesztiválon is. A közelgő Oscar-díjátadó kapcsán a Médiatanács készített interjút Deák Kristóffal.

A beszélgetésből kiderül, hogy bár mostanában minden filmes fórumon esélylatolgatás zajlik, a Mindenki rendezőjének fogalma sincs saját kisfilmjének esélyeiről.

Mindegyik film nagyon aktuális és jó, nem szabad hinni a guruknak, akik tudni vélik, hogy ki lesz a nyertes. Sokan egyébként a második helyre tesznek minket, de annyira változékony itt minden, hogy az utolsó pillanatban fog kiderülni, amikor a borítékot kinyitják, hogy ki kapja meg a díjat.

Deák Kristóf azt is elmondta, hogy a Szamosi Zsófi által megformált tanárnő valós személy(ek)en alapult. A gyomron vágó mondat, “nem vagy elég jó” tényleg elhangzott a való életben is, a rendező lakótársával közölte ezt a megsemmisítő véleményt egyik tanára.

Megmutattam neki az elkészült forgatókönyvet, amelyben sokkal finomabban volt megfogalmazva ez a rész, de ő azt mondta, hogy ez nem így volt, hanem kerek perec azt mondta neki a tanár, hogy nem elég jó, nem volt köntörfalazás. És ezt olyan erősnek éreztem, hogy végül ez került a filmbe.

Bár a film legdurvább mondatát nem Deák Kristófnak mondták, neki is volt egy, a filmbélihez hasonló módon versengő tanára:

…nekem is volt egy tanárom, aki minden versenyeredményünket a magáénak akarta betudni. Folyamatosan szembesített is bennünket azzal, hogy mi semmire nem mennénk, ha ő nem lenne. Ugyanakkor a szülőkkel nagyon jófej volt, és senki nem értette, miért mennek haza sírva egyesek tőle.

A rendező szerint a Mindenki bemutatja, milyen ártalmatlannak tűnő dolgokkal lehet elrontani egy gyermeket, maga a történet a korrupcióval való szembesülés kezdetét mutatja be. Deák Kristóf továbbra is hű maradt a kisfilm műfajához, készülő projektje A legjobb játék címet kapta, mely a gépek és az azokat létrehozó emberek kapcsolatát fogja vizsgálni. A rendezővel mi is interjúztunk, itt olvashatod.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik