Kultúra

A walesi bárdok sztoriját jobban ismerik a magyarok, mint a walesiek

Utánament kicsit a BBC az Arany János évforduló miatt, mennyire ismerik a walesi bárdok történetét a helyiek.

Különös oldalról fogta meg az Arany János évfordulót a brit közszolgálati BBC News, ami a walesiek szemszögéből nézte meg, mit kell tudni a költő leghíresebb verséről és annak hátteréről. A 200 éve született Arany valahonnan a walesi történelem süllyesztőjéből halászta elő a sztrájkoló dalnokok sztoriját, amiből rendszerellene költeményt alkotott anno.

A háttértörténetről azt írja a BBC, az 500 walesi poéta lemészárlásának legendájáról szól Montgomery várában. Ami azonban érdekessé teszi ezt, hogy maga a történet kevéssé ismert magában Walesben, miközben Budapesten csütörtökön kis ünnepséget tartottak a költőnek. Megszólalt a BBC-nek Eric Fairbrother montgomery-i polgármester szerint is, aki azt mondta,

a vers “nagyszerű kapocs” a két nemzet között.

A cikk felidézi a költemény keletkezési körülményeit: Aranyt arra kérték, hogy versben magasztalja Ferenc József osztrák császárt, de Arany inkább megírta az I. Edward király magasztalását annak idején visszautasító, majd megyilkoltatott bárdok történetét.

The Bards of Wales

Miközben Arany balladáját a mai napig tanítják a magyarországi általános iskolákban, sok montgomery-i lakos nem is hallott az alaptörténetről. Fairbrother polgármester is megerősítette ezt, hozzátéve, hogy ő maga terjeszti a históriát a lakosok közt. A polgármester amúgy részt vesz majd a hivatalos ünnepségen is, ahol Áder János is jelen lesz, Arany pedig poszthumusz megkapja a Montgomery Szabad Polgára címet.

A magyar-walesi hasonlóságról Robert Evans oxfordi professzort is megkérdezték, aki elmondta, az elnyomás alatti szenvedés köti össze a két országot. Hozzátette, a bárdok története a 19. századi Nagy-Britannia romantikus gondolkodásában ismert volt. Európában is ismerték valamelyest a mondát, de Arany helyezte magasabb polcra.

Megemlíti a cikk, hogy Arany költeményét csak Magyarország függetlenedése után publikálták. Walesben azonban alig volt ismert az utóbbi évekig. Jót tett az ismertségének, hogy Karl Jenkins egy szimfóniát komponált a Walesi bárdok alapján.

Fairbrother polgármester úr végül arról is beszélt, hogy most, nyakunkon a Brexittel, nem árt jó viszonyt ápolni Walesnek sem az európai szomszédokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik