Kultúra

A Terápiától Orbán szerepéig – „a magyar szuperhiró” alfa-hím elemez

Nagy Ervin csak abban bízik, aki nem fekszik le a hatalomnak.

Élete legfényesebb élményének nevezi, amikor Enyedi Ildikó átvette az Arany Medvét Berlinben (a filmet mától vetítik-  a szerk.), mert abban a kultúrkörben teljesítménye alapján ítélik meg az embert. Nagy Ervin szerint a Terápia megbukott volna egy gyengébb képességű rendezővel, de Enyedi róla is tudta, hogy a látszatnál sérülékenyebb, érzékenyebb.

Szeretem, ha egy csávó férfias, de csak akkor hiszem el, hogy igazán erős, ha gyenge is mer lenni.

Felidézi gyermeke születését, új színházi bemutatóját (Katona, Lélegezz) és már jön is Andy Vajna. Frusztrálta, hogy a kormánybiztos próbálta kifúrni a Kincsem főszerepéből, de vesz egy nagy levegőt, próbál kulturáltan fogalmazni. Nem szeretné, ha bajuk lenne azoknak, akik mellette állnak.

Egyébként is unom már rágni a „vajnagittet”. Tulajdonképpen mindegy, hogy kit tart ő tehetségesnek, milyen fánkot szeret és kivel él, a lényeg, hogy én leszek a magyar szuperhiró a legnagyobb büdzsé közepén, és ez nem lett megakadályozva.

Szerinte a kölcsönös antipátia lényegtelen, mert Vajna jól teszi a dolgát, megszerzi a pénzt ahhoz, hogy a magyar film szárnyaljon, díjakat hozzon el az Oscartól az Arany Medvéig.

Orbán Kádár szerepében

A politikáról ennél sarkosabb a véleménye, gyávaságnak tartaná, ha magában tartaná.

Saját jó minták híján ez a társadalom addig izmozott, míg posztkommunista rendszert hozott létre. Nem Orbán Viktor szervezte meg Magyarországot, hanem a magyar nép alkotta meg magának Orbánt. Megint akartak maguknak egy Kádár Jánost, egy új apukát, mert még mindig nem szeretnék önállóan maguk intézni a dolgaikat.

Nincs pártja

Egy új generáció felbukkanásában bízik, amely

erőt tud felmutatni, és inkább egy békésebb, nem pedig egy csapataink harcban állnak jellegű álláspontot képvisel. Jobb szeretnék az unalmas Bajnai Gordon irányítása alatt élni. De a társadalom még nem tart ott, hogy egy kedves, intelligens belvárosi kultúrlény kelljen neki.

Nagy Ervin ugyanakkor, soha semelyik oldal mellé nem állna, ügyeket néz, ésszel próbál viszonyulni az állam dolgaihoz, nem vallási fanatizmussal.

Nincs pártja, még várja a létrejöttét és azokban bízik, akik megőrzik szuverenitásukat, mindig ugyanazt mondják. Emberek helyett liberálisnak tartott anyaszínházát, a Katonát hozza példaként, amely nem feküdt le Aczél György idején sem a hatalomnak, nem tartott tisztikereszt-átadást a baloldali kormány alatt, most pedig nem rugdosnak Orbán-bábut a színpadán.

Azt jónak tartja, hogy a Katona kortárs darabokkal reagál közéleti ügyekre és beviszi Pintér Bélától A bajnokot,

hadd lássa a közönség, hogy az orra elé tolt csilivili ház mögött rohad a hátsó kert.  (abban ő  játssza a főszereplő polgármestert), pedig azt akarták elérni,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik