Élő Kultúra

Megvan az újabb magyar Oscar: nyert a Mindenki

Tavaly ilyenkor NAGYON izgultunk

Charlize Theron és Shirley MacLaine ugyanis a legjobb idegen nyelvű filmet jelentik be. A díjat pedig az iráni Az ügyfél kapja, a rendező ugyanakkor nem lépett színpadra: idén több filmes úgy döntött, bojkottálja az Oscart a rendelet miatt, amely korlátozza a muzulmán országok lakóinak belépését az Államokba.

Itt is a legjobb női mellékszereplő díja

Mark Rylance keménykalapban jelenti be a jelölteket – a díjat pedig Viola Davis kapja a Fences-beli szerepéért. Ez az első meglepetés, a legtöbben Michelle Williamst várták győztesnek ebben a kategóriában. Davisnak ez a harmadik jelölése, és az első Oscarja. Alig is bír beszélni. <3

Kis közjáték

Vince Vaughan az Oscar-életműdíjasokat méltatja. A 2016-os díjat Jackie Chan kapta – már novemberben, ilyenkor csak visszaemlékeznek.

Christopher Polk/Getty Images/AFP

A Duna TV közvetítése...

Hááát… Még nem nagyon éltek túl bejelentkezést baki nélkül, a Marshall Ali volt a kedvencünk, a Toldi mozi egy emberként visított a röhögéstől.

Lin-Manuel Miranda!!!

Itthon kevésbé ismert, de nagyjából ő most az egyik istensége a szórakoztatóiparnak, miután megírta a Hamilton című musicalt, behúzva vele egy röpke kis Pulitzert. A Vaiana betétdalának rapbetétjét adta elő, minthogy ő szerezte a nótát, mielőtt a főszereplő kisleány, Auli’i Cravalho színpadra állt.

O.J. is végre Oscar-díjas

Legalábbis a legjobb dokumentumfilm kategóriában, a O.J.: Made in Americanak köszönhetően. A díjat A számolás joga három főszereplője adta át, ám csak miután színpadra hívták az igazi Katherine Johnsont, szegényt: a néni nagyon öreg és nagyon nehezen tudta azt a köszönömöt kimondani.

Fotó: AFP

A legjobb jelmez...

…pedig Colleen Atwood kapja a Legendás állatok és megfigyelésükért. Ez a negyedik Oscarja, az Alice Csodaországbanért, az Egy gésa emlékirataiért és a Chicagoért nyerte az eddigieket.

Itt az első kategória

A legjobb férfi mellékszereplői jelölteket Alicia Vikander jelenti be. A díjat Mahershala Ali kapja a Moonlight-beli alakításáért, ezzel történelmet ír: ő az első muzulmán Oscar-nyertes. Utoljára nejének köszönte meg a díjat, aki pár napja szülte meg kislányukat.

A feketék megmentik a NASA-t, a fehérek meg...

… a jazzt. Micsoda év volt ez?! Fallont feldobta a Timberlake-nóta – mint kiemelte, igen szomorúak az idei legjobbfilm-jelöltek, az egész Holdfényben az az egyetlen happyend-jelenet volt… wink wink ;)

Olvasói sztorik