Kultúra

A keresztény bakelitlemezek szürreális világa

A sarki lemezboltban ugyan jó eséllyel sosem találkozhattunk velük, a keresztény bakelitlemezek ipara két évtizedre mégis óriási biznisszé vált.

Egy évvel ezelőtt robbant a hír, hogy 2015-ben a bakeliteladások olyan magasra rúgtak, mint 1988 óta soha – mindössze egy év alatt 32 százalékos növekedést elérve, a CD-k piaca viszont ugyanakkor 17 százalékkal zsugorodott. 2016 egy kicsit gyengébb évet hozott, így a formátum reneszánsza talán mégsem most jön majd el.

Jövőbe révedés helyett azonban inkább tekintsünk vissza a múltba, és vegyük górcső alá az egykor megdönthetetlennek tűnt lemezpiac egyik ritkán látott szegmensét,  a keresztény zeneipar bástyáit.

A hatvanas évek derekán a hippihullám részeként a tengerentúlon indult Jézus-mozgalom a szabad szerelem helyett Isten és felebarátaink iránti szabad szeretetet hirdetett, két évtizedes fennállása alatt pedig számtalan kommunát és zenekart adott a világnak – utóbbiak természetesen lemezek egész sorával is jelentkeztek, annak ellenére, hogy számos kritika érte a mozgalmat és őket is az Úr által a Bibliában elrendelt dolgok megsértése, valamint az istenhitet felhasználva és kicsavarva szerzett bevételek miatt.
A hippikből kiábrándult fiatalok természetesen új közegükben sem fejezték be a zenélést, csak a Jézus második eljövetelére való várakozás és a spirituális élményekre való hívogatás közben megpróbáltak megélni a keresztény tartalomra áthangolt, legtöbbször népzenei vagy rock hatást tükröző dalaikból.

A hetvenes években az olyan óriáskiadók, mint a Time Warner, a CBS, az MCA, vagy az ABC is megalapította a saját vallási kiadóit, hiszen a súlyos milliókat hozó bizniszből ők sem akartak kimaradni, sőt, ebben a szegmensben is a piac legnagyobb szeletére vágytak.

A zenészeknek persze nagyon óvatosan kellett játszaniuk, hiszen a közönség szeretetét és gyűlöletét csak egy paraszthajszál választotta el egymástól – a műfaj úttörőjét, Randy Matthews-t például egyszer saját rajongói üldözték le egy keresztény zenei fesztivál színpadáról, mert a rock’n’roll-ból jól ismert elektromos gitáron kezdett játszani, később pedig nemes egyszerűséggel begyógyszerezett démonnak tartották, mikor bejelentette, hogy közös koncertturnéra indul a southern rock egyik alapkövének számító Lynyrd Skynyrddel és a blues-rock-legenda ZZ Toppal.

Na de milyen lemezek születtek? Bemutatunk néhány érdekes darabot.

Hátrahagyom a gondjaim

És Isten meggyógyított

A Sátán a madaraknak való?

Hová hajtom majd be a bárányaimat?

Vezess, Uram!

Tarts velem!

Sosem szerettem még őt jobban, mint ma

 Megérintett

Isten kiválasztott bábja

 Láttam a fényt

A MessyNessy Chic nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik