Kultúra a világ egy fura hely

Amerika erdeiben bújnak meg a világ legnagyobb sakktáblái

Az ország felett áthúzó repülőgépekből kinézve, vagy műholdképeken tetten érhető mintázat gyökerei a vasútépítési láz korába nyúlnak vissza.

A XIX. század derekán az Egyesült Államok kormánya addig köztulajdonban lévő földterületeket adott át a vasútépítő cégek egyikének, a Portland és Kalifornia közti vonalat kiépíteni vágyó Oregon and California Railroadnak. A közvetlenül a sínpárok mellett futó területeket azonban nem adta át teljes egészében, így – sok más esethez hasonlóan – azt apró részekre osztotta, melyek közül minden másodikat eladott, tudván, hogy a vasút közelsége miatt az állami kézben maradó földterületek értéke gyorsan nőni fog majd, így azok átengedéséből sokkal nagyobb hasznot húzhatnak majd.

A hasonló módon felosztott területek közül néhány ma is megőrizte ezt a tulajdoni rendszert – az alább látható esetekben egymás mellett álló állami, valamint magánkézben lévő földdarabokat láthatunk, melyek egy részét mezőgazdasági, vagy erdőgazdálkodási célra használják.

Az alabamai Woodville közelében

A Priest River észak-Idahón átfutó szakaszáról készült téli fotó még látványosabb, hiszen az erdőmentes területeken megmaradt hó sokkal jobban mutatja a különbséget a területek közt

kiemelt

Az Idaho és Montana határán lévő Bitterroot National Forest szomszédságában

pia17788

Az Amusing Planet nyomán, fotó: NASA Earth Observatory, NASA Jet Propulsion Laboratory

Ajánlott videó

Olvasói sztorik