Kultúra
Hírlap árusítás

Ismeretlen Budapest: Nálunk állhatnának a világ legszebb utcai árus bódéi

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 01. 29. 16:11

Feltéve persze, ha lenne még igény nyomtatott lapokra, vagy apró trafikokra.
Korábban a témában:

A rohamosan növekvő méretű európai nagyvárosok képéhez hozzátartoztak az utcákon elszórva megtalálható árúbódék, melyek szép lassan Magyarországra is begyűrűztek. A székesfőváros 1912-ben írt ki tervpályázatot a bódék tervezésére, melyet olyan nagyra becsült építészek értékeltek, mint a Budavári Palotát átépítő Hauszmann Alajos, Wellisch Alfréd, Jánszky Béla, vagy épp Kismarty-Lechner Jenő.

A beérkezett pályaművekből végül összeállt egy tízes lista, melyek közül egy sem valósult meg, de az ezen a Fortepan gyűjteményét képező, 1930-ban a Nyugati (Berlini) térről készített felvételen látható modell a munkák legjobb részeit vegyítette:

A pályázaton résztvevő munkák legjobbjait látva azonban képet kaphatunk arról a formakincsről, ami akár 2017 Budapestjén is viszaköszönhetne – feltéve, ha lenne még igényünk a nyomtatott napilapokra, vagy a mindenféle holmit kínáló trafikokra.

Tőry Emil és Pogány Móric

 

Rerrich Béla

Vágó József

Kiss László és Gerstenberger Ágost

Bihari Imre

Sajnos a második világháború ezeket is elintézte, a Rákosi- és Kádár-korszakban pedig nem állították vissza őket, de helyettük modern, könnyűszerkezetes, így egyszerűen mozgatható, változatos formatervű csodák sorra nőttek ki az utcákon és tereken.

A sokak által gyűlölt, a sokak által – tévesen – szocreálnak bélyegzett pavilonok azóta persze nyomtalanul eltűntek, helyettük pedig a hírlapárusítás jogát 2002-től kézben tartó Lapker csinos pavilonjai jelentek meg, de a nyomtatott újságok kora már évek óta leáldozóban van – hiszen helyüket átvették az internetes lapok –, így ma már nem igazán találkozhatunk utcai hírlapárus standokkal.

A Lapker 2002-ben bemutatkozott bódéi

Kár értük, pedig ezek minden bizonnyal jót tennének a városképnek.

Fotók: Magyar Építőművészet, 1912./5.-6., Fortepan/23177, Fortepan/44074, Fortepan/Budapest Főváros Levéltára HU_BFL_XV_19_c_11, Postamúzeum
vissza a címlapra

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.