Kultúra

Negyedórás városi séták I.: Rejtett csodák a Vígszínház körül

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 05. 09. 18:32

Új sorozatunkban rövid, belvárosi sétákat ajánlunk, amelyeket akár egy ebédszünetben, vagy épp munka után is könnyen megvalósíthat.

Elsőként a Vígszínház környékén teszünk egy kisebb kört, hogy megnézzünk kettőt a Nagykörút legszebb, freskókkal tömött folyosói közül, négy kovácsoltvas pávát, valamint két kaput, amikhez hasonlóakat Magyarországon nem igazán láthatunk.

Az útvonal:

Sétánk első állomása a Szent István körút 26., melyet a legegyszerűbben a Nyugati pályaudvarról indulva két-három perc alatt érhet el.

Az épület kapuja a Nagykörút tucatnyi más épületéhez hasonlóan egész nap nyitva áll, hiszen a belső udvaron továbbra is üzlethelyiségek működnek, megközelítésük pedig így jóval egyszerűbb, mint ha minden vásárlónak be kellene csengetnie. Ez természetesen nekünk kedvez, tehát lépjünk is be a négyszintes bérház nyitott kapuján, majd megpillanthatjuk az előtér pilaszterekkel (a falból kiemelkedő, pillért utánzó díszek) tagolt folyosóját, melynek keresztboltozatait csodás ornamentális festés díszíti.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ha kigyönyörködtük magunkat, és már úgy érezzük, ennél ma semmi sem lehet jobb, ideje továbbsétálni a Vígszínház felé, egészen a 16. számú épületig, amelynek Vígszínház felé néző oldala ma a Kino Cafénak és mozinak ad otthont.

A Wellisch Alfréd és Hegedűs Ármin tervei szerint 1898-ra elkészült ötszintes épület kovácsoltvas kapuja már önmagában remekmű, de számunkra most a mögötte lévő csodák fontosak. A freskók itt sokkal szebb állapotúak, mint néhány házzal feljebb, sőt, ezeknek alkotója is ismert: Lotz Károly, a XIX. századi magyar festészet egyik legnagyobb alakja.

Érdemes egészen a belső udvarig sétálni, és figyelni az állat- és ördögfigurákkal jócskán megrakott, növényi motívumok garmadájával díszített freskókat.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

És persze nem feledkezhetünk meg a falak márványborításáról, valamint a neves Villeroy & Boch által szállított padlóburkolatról, sőt, a lifthez és a főlépcsőházhoz vezető kapuk antik hatást mutató díszeiről és puttójairól sem:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ha kigyönyörködtük magunkat, átsétálunk a Vígszínház előtt, és betérünk a szűk Pannónia utcába, hogy két szokatlan épületdísszel köthessünk szorosabb barátságot.

Első megállónk itt a Pannónia utca 6., melyet a körúti, jórészt eklektikus házaktól mindössze néhány év választ el, de már egy jóval modernebb stílus gyermek. A századforduló építészetében szép számmal bukkantak fel építész testvérpárok, ez is egyikük, Jónás Zsigmond és Dávid munkája, mely 1909-re készült el. Egyetlen jellegzetességére hívnánk fel a figyelmet: a kiugró első emeleti erkélyekre, melyek szecessziós kovácsoltvas díszei két, egymással szemben álló pávát mintáznak:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Szomszédja, a Pannónia utca 8. mindössze néhány hónappal lehet fiatalabb nála, de homlokzata sokkal közelebb áll a kor stílusához. Az összeszokott párost alkotó Orth Ambrus és Somló Emil (Alpár Ignác sógora) által tervezett épület kapujával hívhatja fel magára az erre sétáló figyelmét, hiszen a ház színétől teljesen elütő kapuzata enyhén kiemelkedik az épület síkjából, de, oszlopfőivel, feliratával és két pár puttójával csak még jobban vonzza a szemet:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Innen csak néhány lépés a Hegedűs Gyula utca 15., Porgesz József 1911-re elkészült bérháza, melynek kovácsoltvas kapuját pedig egy emberalak őrzi:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.