Ők nyerhetnek az idei a Golden Globe-on

Az Oscar előszobájának is nevezett esemény ezúttal is sok izgalmat tartogat – megpróbáltuk megtippelni, a legfontosabb kategóriák jelöltjei közül kik lehetnek esélyesek a január 8-i díjátadón.
Kapcsolódó cikkek

Legjobb dráma

2016 legjobb kritikáit a Holdfény és A régi város kapta, viszont előbbi két erőteljes szálon mozog: a feketék és a homoszexuálisok helyzetét boncolja, megduplázva ezzel esélyeit a díjra. Szinte biztos, hogy meg is nyeri.

Legjobb musical vagy vígjáték

Nem lehet kérdés, melyik vígjáték nyeri el a Golden Globe-ot: a Kaliforniai álom. Zseniális musical, remek színészi játékkal, mi is beválogattuk 2016 legjobb produkiói közé – már ideje volt egy ilyen filmnek érkeznie a Moulin Rouge és a Chicago után. A Florence inkább erőltetett, mint vicces, a 20th Century Women-nek peidg inkább a dráma kategóriában lenne a helye.

Legjobb színész – vígjáték

Legjobb színésznő (vígjáték/musical)

A két kategóriánál ugyanazt tudnám leírni: a Kaliforniai álom viszi majd mindkét díjat: 99%, hogy Ryan Goslingmak és Emma Stone-nak ítélik a legjobb színésznek járó elismeréseket a vígjáték/musical listában. A 28 éves színésznő A segítséggel végleg elszakadt a vicces lány szerepétől, mára pedig ízig-vérig A-kategóriás színésszé érett. A nemrég hazánkba látogató Gosling karrierje szintén kacskaringósan alakult: a Disney gyereksztárjaként kezdte, s végezhette volna egy béna fiúcsapatban is, szerencsére nem így lett. 2004-ben az érzelgős Szerelmünk lapjaival terelődött rá újból a figyelem, később ő is komolyabb filmekben tűnt fel. Kétségkívül mindketten eljutottak arra a szintre, hogy Golden Globe-díjban részesüljenek.

Legjobb színész – dráma

Ebben a kategóriában a legnehezebb megtippelni a befutót. Casey Affleck-et remek kritikákkal illették A régi városban nyújtott alakításáért, mely egyszerre drámai és humoros. Denzel Washington szintén remekel a Fences-ben. Az utóbbi két évben nem kaptak jelölést fekete színészek, ezért még az is elképzelhető, hogy a tavalyi #Oscarsowhite botrány miatt a HFPA Washington alakítását díjazhatja.

Legjobb színésznő – dráma

Amy Adams pályájánál ugyanaz figyelhető meg, mint amit Emma Stone-nál leírtam; Natalie Portman igazi Jolly Joker, egy ikon, s az már csak a hab a tortán, hogy várandós, mégsem nyerhet mindig ő; Isabelle Huppert hibátlan alakítást nyújt az Elle-ben – hatvanhárom évesen itt az idő, hogy méltóképp elismerjék; Ruth Negga viszont pont ellenkező okokból tűnik esélyesnek: friss arc a filmpalettán, ennek ellenére nagy tehetség. Ismerős forgatókönyv, tavaly Brie Larson is így kapott Golden Globe-díjat.

Legjobb férfi mellékszereplő

Legjobb női mellékszereplő

Nem értem, Mahershala Alit miért a mellékszereplő kategóriában jelölték, amikor ő a Holdfény legfőbb figurája, mindenesetre őt tippelem a győztesnek, érzelemdús játéka miatt. A színésznők közül Viola Davis-re fogadnék: már kétszer is szerepelt az Oscar-gála esélyesei között, idén viszont díjra válthatja a jelölést – ehhez nincs másra szükség, mint egy Golden Globe díjra.

Legjobb rendező

A díjátadón általában a legjobbnak ítélt dráma és vígjáték direktorának egyike kapja a legjobb rendezés díját, vagyis vélhetően Barry Jerkins és Damien Chazelle  izgulhat, de utóbbi díja a sanszosabb. Miért? Egy blokkal lejjebb kifejtem. Meglepő név lehet a felsoroltak közt az utóbbi időben rasszista megnyilvánulásával botrányt keltő Mel Gibson – bár jelölést kapott, Hollywood minden bizonnyal nem felejt.

Legjobb forgatókönyv

A díjátadó másik aranyszabálya, hogy a legjobb dráma és vígjáték közül egyiknek a rendezőjét, a másiknak a forgatókönyvíróját jutalmazzák. A Kaliforniai álom és a Holdfény közül pedig egyértelműen a nemi identitásának elfogadtatásával küzdő férfi története az erősebb, vagyis ebebn a kategóriában ez a film nyer, de a legjobb rendező Damien Chazelle lesz.

Legjobb sorozat (dráma)

2016-ban a Stranger Things varázsolta el leginkább a tévénézőket, ráadásul mellette szól, hogy cuki gyerekek vannak benne és Winona Ryder játssza az egyik főszerepet, a HFAP pedig szereti a nagy visszatérőket. Maximum a Westworld kavarhat be.

Legjobb sorozat (vígjáték/musical)

Az Atlanta egyszerre sitcom, talkshow és egy-egy szereplő életútját bemutató alkotás. Kicsit nehezen indult el az első évad, de minden perce élvezet. Ha nem csap be női megérzésem, idén Donald Glover produkciója aranyozódhat be.

Fekete Fanni