Kultúra

Hatott az Oscar-botrány, változtat az Akadémia

A tagok már meg is kapták a változásokról szóló értesítést.

Az Oscar-díjakért is felelős Amerikai Filmakadémia pénteken közleményt adott ki a tagság és a szavazás változásairól. A lépést a tíz napja tartó botrány hívta életre: a január 14-én kihirdetett 2016-os Oscar-jelölések között a színészi főkategóriákban ugyanis egyetlen színes bőrű színész sem kapott helyet, ami még látványosabb azzal együtt, hogy tavaly pontosan ugyanez történt. A botrány lángra kapott, néhány fekete filmes az Oscar-gála bojkottját hirdette, míg a másik oldalon az Akadémia számos tagja meg azon sértődött meg, hogy egy emberként le lettek rasszistázva.

Az ügyben igazságot tenni elég nehéz, mert ugye lehet mondani, hogy tetszettek volna jobb alakításokat nyújtani, miközben viszont az is igaz, amit anno az Emmy-gálán Viola Davis fogalmazott meg a lehető legtökéletesebben, hogy a fekete színészek nem kaphatnak díjakat olyan szerepek eljátszásáért, amelyek egyszerűen nem léteznek. Remélhetőleg nem mondok újat senkinek azzal, hogy a világban lényegesen több fekete, ázsiai, latin és egyéb etnikum él annál, mint amekkora képviseletet kapnak a filmvásznon általában.

Akárhogy is, az Akadémia vezetője, Cheryl Boone Isaacs – aki történetesen egyébként egy fekete nő – úgy fogalmazott, „vezetni fogunk és nem várjuk meg, míg az iparág észbe kap”, értve ez alatt, hogy saját szabályozásukat megpróbálják egy progresszívebb irányba formálni át, lehetőséget adva ezzel a reálisabb, egyenlőbb esélyeknek. Az új szabályozás egyebek mellett szigorítja a tagság feltételeit: eddig akit egyszer beválasztottak, az élete végéig tag is maradt, ezután azonban tízévente felülvizsgálják majd a tagságot, amit csak akkor tarthat meg az illető művész, ha az elmúlt tíz évben aktív volt az iparban. Ez kicsit helyrebillentheti a jelenleg „kissé” elöregedett, többségükben fehér férfiakból álló tagságot, több női és színes bőrű filmest terelve a szervezetbe. Azért az igazi ősfilmeseknek továbbra is meglesz a hangjuk: három egymást követő tízéves periódus után életre szóló szavazati jog jár. Ugyanez igaz azokra a tagokra, akik maguk is Oscar-jelöltek vagy díjazottak voltak.

A tagság diverzitásának növelésére is hoztak néhány új intézkedést, három új elnökségi tagot is kineveznek, lesznek új felelős pozíciók, illetve kampány indul az új tagok toborzására, kiemelt figyelemmel arra, hogy a tagság tükrözze a népesség sokszínűségét is. De már csak jövőre, ugyanis az idei, február 28-án tartandó gálát ezek a döntések még érthető módon nem befolyásolják.

Forrás: Entertainment Weekly

Ajánlott videó

Olvasói sztorik