Kultúra

A világ legszebb, haldokló mozijai, melyeket a modern technológiák pillanatok alatt történelemmé tesznek majd

A világ legszebb, haldokló mozijai, melyeket a modern technológiák pillanatok alatt történelemmé tesznek majd

A Netflix ma több, mint százkilencven országban van jelen, szolgáltatásait 85 millió felhasználó veszi igénybe nap mint nap, az illegális filmletöltések és más, szórakozási módok pedig ennek a tábornak a többszörösét vonják el a mozikból, így a művészmozik és az idő múlásával évtizedeken át dacoló, gyönyörű filmszínházak lassan elnéptelenednek, tulajdonosaik pedig lehúzhatják a rolót. A bevásárlóközpontok szerves részét képező óriási multiplexek persze még hosszú éveken át túlélnek majd, de a steril folyosók és díszítetlen termek sokszor már nem adják át azt az élményt, amit egy apró, félhomályba burkolózó moziban tapasztalhattunk. Az elmúlt két évtizedben Magyarországon is számtalan vidéki nagyváros, kistelepülés, vagy épp kerti mozi tűnt el, de a helyzet a világ többi országában sem jobb.

A Németországban született, de Franciaországban élő fotós, Stephan Zaubitzer tizenhárom évvel ezelőtt, 2003-ban kezdett el hanyatló mozikat fotózni, mikor Marokkóban néhány órával későbbre tolták repülőgépének indulását, így maradt még ideje bejárni a közeli várost, és lefényképezni az elé kerülő apró filmszínházakat.

Lendülete azonban azóta sem hagyott alább, így azóta már tucatnyi országot járt végig, egyedül a bezárás szélén álló, vagy már bezárt, esetleg elhagyatott mozikra koncentrálva.

Most bemutatjuk a sorozat legszebb képeit.

Brazília

Galéria

Egyiptom

Galéria

India

Galéria

Kalifornia

Galéria

Kuba

Galéria

Libanon

Galéria

Marokkó

Galéria
Olvasói sztorik