Kultúra
A Tévedések vígjátéka című komédia bemutatója Szegeden

Átadták a színművészeket elismerő Aase-díjakat

24.hu
24.hu

2016. 12. 13. 07:09

Az epizodistákat jutalmazták a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerésekkel.
Korábban a témában:

Az Aase-díjat Gobbi Hilda végakaratában az “emlékezetes percek, pillanatok főszereplői”, az epizódszerepek megformálói számára alapította meg, évente két női és két férfi színész veheti át. Az elismeréseket

az idén Dimanopulu Afrodité, Szoboszlai Éva, Kertész Péter és Szatmári György színművész vehette át a Bajor Gizi Színészmúzeumban hétfőn megrendezett ünnepségen.

Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a díjakat átadva kiemelte: a színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségek, színes egyéniségek, kiváló színészek kellenek – mint a mostani díjazottak is. Akik képesek a karakter minden jegyét egyetlen pillanatba sűríteni, egyetlen jelenetben egy egész élettörténetet elmondani.

Emlékeztetett arra, hogy a díj Henrik Ibsen Peer Gynt című művének egyik alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Aase megformálása Gobbi Hilda egyik emlékezetes alakítása volt, a Nemzeti Színházban 1940-ben játszotta a szerepet.

A díj szellemiségéről és értékéről fontos elmondani, hogy ez a kiemelkedő szakmai teljesítmények és tehetségek számára adható, kifejezetten szakmai díj, a hozzáértő kollégák, pályatársak döntését és elismerését közvetíti.

– fogalmazott. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt, amelynek tagja Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

Részletek »

A díjazottak közül Dimanopulu Afrodité az egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Szatmári György a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Szoboszlai Éva elsősorban az Evangélium Színházban szerepel. Kertész Péter játszott a Operettszínházban, a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban, jelenleg szabadúszó, rendszeresen látható a Turay Ida Színházban és a Karinthy Színházban.

Az eseményen adták át a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, a Domján Edit-díjat és az Ivánka Csaba-díjat is. A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Farkas Irénnek, a szolnoki Szigligeti Színház művészeti titkárának adta át Keszég László, a Magyar Színházi Társaság elnöke. A Domján Edit-díjat Széles Zitának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészének adta át Takács Katalin, a Domján Edit Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szakonyi Károly író, a kuratórium tagja. Az Ivánka Csaba-díjat az ünnepségen Papadimitriu Athina vehette át Hirtling István és Papp Zoltán színművésztől.

Forrás: MTI, nyitókép: Tévedések vígjátéka (Szeged)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.