Kultúra

Öt ok, amiért a hollók a világ legfurcsább állatai

A fekete madarat időtlen idők óta a halállal és a sötét jelek megjelenésével kötik össze, de valójában igen keveset tudunk róluk.

Az átlagosan tíz-tizenöt évig élő (de előfordulnak harminc-negyven éves példányok is) hollók az északi félteke majd minden országában előfordulnak, jellegzetes hangjukat pedig ezer közül is megismernénk. Sikerük az alkalmazkodóképességükben rejlik, az emberekkel pedig már évezredek óta ápolnak szoros barátságot – a hollók legalábbis örömmel tartózkodnak a közelünkben, és ragadnak meg minden lehetőséget egy jó svédasztalos ebédhez, az emberiség viszont egyre több helyen kártevőként tartja őket nyilván. Íme öt tény, amit biztosan nem tudott róluk.

1. A világ legokosabb állatai közé tartoznak, és fura dolgokra képesek

A logikai feladványokat is sikerrel, sőt, meglepően gyorsan megoldó madarak felveszik a versenyt az intelligenciájukról széles körben ismert csimpánzokkal, vagy delfinekkel is. Az internet tele van meglepő videókkal az eszközhasználatukról, vagy szokásaikról – köveket dobnak az emberekre, ha a fészkük felé tartanak, vagy épp halottnak tettetik magukat egy ízletes zsákmány mellett, hogy elriasszák a fajtársaikat – ezek közül a legelképesztőbb talán az ételt bonyolult módon kibányászó egyed esete:

Vagy a vízszint emelésével megszerzett falatoké:

2. A papagájok nem menők többé, hiszen ők is képesek utánozni az emberi beszédet

Sőt, a lantfarkúmadárhoz hasonlóan akár motorhangot, más madarak énekét, vagy épp vadállatok hangját, így a farkasét vagy rókáét, hogy az megbontsa nekik a talált vadat, majd a maradékhoz ők is hozzáférhessenek.

3. Meglepően játékosak, imádnak például legurulni egy érintetlen havas domboldalon, vagy egy havas tetőn!

Az Alaszkában és Kanadában megfigyelt szokás az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá vált, de világszerte megfigyeltek már más állatokat utánzó egyedeket, sőt, számos esetben tobozokkal, botokkal, vagy egyszerű kavicsokkal játszottak, társaikkal vagy magukban.

4. Úgy jeleznek a csőrükkel, mint az emberek a kezükkel

Jasper Fall Wildlife Workshop with John Marriott

A főemlősök mellett a hollóknál is megfigyelték, hogy egy-egy tárgyra szárnyukkal mutatnak rá, vagy épp felkapnak valamit azért, hogy felkeltsék azzal egy másik egyed figyelmét.

5. Empatikusak

ravens-tower-of-london

Ha egy cimborájuk veszít a harcban, támogatják, sőt, akár három év távlatából is emlékeznek a rég nem látott barátokra, vagy épp ellenségekre, az új csapattagokat pedig gyanakodva bámulják.

+1: Nem minden kultúra tekintett ám rossz ómenként vagy a Halál kísérőjeként a hollókra

tumblr_l9s9fxrnau1qco60mo1_1280

A skandináv mitológiában például a gondolkodó Hugin és az emlékező Munin, a két holló Odin segítői voltak, akik minden napkeltekor elindultak, körberepülték a Földet, majd hazatérve elmesélték, mit láttak. Az észak-amerikai indiánoknál a változást és átalakulást testesítették meg, de az írek és a walesiek is mitikus állatként tekintettek rá.

Fotók: Wikimedia Commons és Reference

Ajánlott videó

Olvasói sztorik