Kultúra

Oké, hogy Black Friday, de mit kezdjek magammal a hétvégén?

Kimaxoltad a fekete péntekezést, de még nem tudod, mit csinálj a következő napokban? Segítünk. Hétvégi programajánló.

TV: Herkules

Dwayne Johnson a félisten szerepében jöhet? A Szikla főszereplésével forgatott kalandfilmben a hős egy zsoldoshadsereg élén a Trákiában dúló véres polgárháborúnak igyekszik véget vetni, miközben úton-útfélen különböző mitikus lényekkel is meg kell küzdenie. A további szerepekben olyan színészek tűnnek fel, mint a Golden Globe-bal kitüntetett Ian McShane, továbbá Rufus Sewell, Joseph Fiennes és az Oscar-díjra jelölt John Hurt. Magyar szempontból pedig az a legnagyobb poén, hogy egy nyúlfarknyi szerepben még Palvin Barbi is felbukkan. – Kritikánkat a filmről itt olvashatod.

Időpont: november 27. vasárnap 18:50 – RTL Klub

Mozi: Tapló Télapó 2

Minden idők legfárasztóbb karácsonyi mozija a Tapló Télapó, amelynek folytatására csupán 13 évet kellett várni, de végül csak elkészült. Az előzetesek alapján még az első résznél is botrányosabb sequelben a magát rendszeresen Mikulásnak álcázó Willie (Billy Bob Thornton), továbbá az ő törpe bűntársa, Marcus (Tony Cox) és a már felnőtt, de változatlanul debil Thurman Merman (Brett Kelly) is visszatér, hogy ismét beteg poénok hadával szórakoztasson. Aki csípte az alapfilmet, annak a Tapló Télapó 2 (előzetes itt) is kihagyhatatlannak tűnik.

Családi: Téli Pagonyfeszt

A PagonyFeszt programsorozat 
legújabb, téli állomása ismét változatos, színes, családi programokkal vár mindenkit, melyekről nem érdemes lemaradni.  Az egész napos esemény keretében lesz télváró koncert az Eszterlánc Mesezenekarral, a Két kis dinó Krétán felolvasószínházzal mutatkozik be, mozizás a Graffaló kölyökkel és Bot Benővel, továbbá akadályverseny a Most én olvasok!-sorozattal és társasjátékozás.

További információt az esemény Facebook-oldalán találsz.

teli-pagonyfeszt

Gasztro: Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál

Idén már tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Újbor és Sajt Fesztivált a városligeti Vajdahunyad várban található Magyar Mezőgazdaság Múzeumában. Az ország legkiválóbb újboraival és legfinomabb kézműves sajtféleségeivel várnak mindenkit, aki az ínyencségekre gerjed. Ráadásul a fesztivál idén is egy nemes ügy érdekében zajlik.

Időpont: november 26-27. – Budapest. További információ a fesztivál weboldalán.

magyarorszagi-ujbor-es-sajtfesztival-2016

Konferencia: Megnézheted magad a filmekben

Pécsett már jó ideje nincs nagy filmfesztivál. Amióta a nagy Magyar Filmszemle és a CineFest is más helyszínt választott magának, a környék filmimádói kisebb szakmai programokon kénytelenek kiélni szenvedélyüket. A méret azonban nincs összefüggésben a minőséggel. A Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia, amelyet hatodszor rendeznek már meg a jövő héten igazi specialitás

Úgy tartják, amikor filmeket nézünk, az elménk olyan mechanikával fogadja be a vásznon látottakat, ahogy egy tudatára ébredő három éves gyerek fedezi fel az elé táruló világot. A filmeknek tehát van tennivalója az emberi tudattal és viszont. Röviden és egy ilyen programajánlóba sűrítve ezzel a kapcsolattal foglalkozik november 25-én és 26-án a VI. Magyar Pszichoanalitikus Filmkonferencia. Szokás, hogy egy vezérfonal mentén válogatják a filmeket. Talán sosem volt aktuálisabb, mint az idei téma, ami “az idegen”.

Információkat a szervező Imágó Egyesület honlapján lehet találni.

edinburgh-highlights-6

Koncert: Guido & Maurizio de Angelis és zenekara – Bud Spencer emlékkoncert

A valaha volt legnagyobb pofonosztó páros: Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek zenéi, továbbá a Sandokan, a 80 nap a Föld körül Willy Foggal, A szavanna fia és még sok más gyöngyszem témája csendül fel az idén elhunyt Bud emlékére a Budapest Sportarénában. Csupa felejthetetlen dallam az eredeti szerzők, Guido & Maurizio De Angelis és zenekara, az Oliver Onions előadásában, szimfonikus zenekari kísérettel. – Kihagyhatatlan!

Időpont: november 29. kedd – Budapest. További információ és jegyvásárlás itt.

Könyv: Hahner Péter – 33 szerelmi háromszög a történelemben

Kíváncsi vagy a legnagyobb történelmi alakok szerelmi életének titkaira? Akkor ez a te könyved, ugyanis az Animus kiadó kötetében a szerző, Hahner Péter arra tesz kísérletet, hogy a szerelmi életén keresztül mutassa be számos történelmi személyiség pályafutását és emlékezetes portrékat rajzoljon olyan emberekről, mint Frida Kahlo, Kleopátra, Nagy Péter, a Napkirály, Giuseppe Garibaldi, Sissi, Karl Marx vagy Eleanor Roosevelt.

Animus kiadó
Animus kiadó

Szabadtér: Advent Budapesten 2016

Ingyenes koncertek, bábszínház, körhinta, betlehemi jászol, gyertyagyújtás, jótékonysági macigyűjtés, angyalposta és még sok más program várja a kicsiket és nagyokat az Advent Budapesten téli fesztiválon a Városháza parkban, november 26-tól egészen karácsonyig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik