Kultúra

Bud Spencer emlékkoncert Budapesten: egy nagy ölelés a rajongóknak

Mint arról korábban már írtunk, november 29-én, a Papp László Budapest Sportarénában Bud Spencer emlékére ad szimfonikus koncertet Guido és Maurizio De Angelis, és zenekaruk, az Oliver Onions. A koncerten a Bud Spencer – Terence Hill páros legnépszerűbb filmzenéi mellett felcsendül a Sandokan, a 80 nap alatt Willy Foggal, a Szavanna fia és a Zorró zenéje is.

A párosból Guido De Angelis e-mailben válaszolt a kérdéseinkre.

Mint korosztályomban olyan sokaknak, az én gyermekkorom is a Bud Spencer és Terence Hill filmek bűvöletében telt. A két sztár mellett három nevet tanultam meg szinte azonnal. Steno – mert viccesnek találtam –, továbbá Guido és Mauricio De Angelis. A nevük és zenéjük a mindennapjaim része lett, főleg amikor már videón is vissza lehetett nézni a filmeket. Egy valamit viszont sose tudtam eldönteni. Mi a munkamegosztás? Az egyikük írja a szöveget, a másik a zenét, vagy mindenki csinál mindent?

Mindent közösen csinálunk. Az első pillanattól elhatároztuk, hogy együtt fogunk zenélni, amint elkezdtünk zenét tanulni. Gitározni, zongorázni és furulyázni is tanultunk.

Bevallom, sokáig abban a tévhitben éltem, hogy Önökön kívül van még egy jelentős Bud Spencer filmzeneszerző: Oliver Onions. Ennek megfelelően meg is lepődtem, amikor kiderült, hogy ő csak az Angelis testvérek „alteregója”. Hogy született Oliver Onions, ez lett zenekaruk neve is. Miért döntöttek úgy, hogy az ő nevét szerepeltetik a filmekben?

Ez amolyan vicc volt. A valódi nevükön komponáltunk zenét, de szükség volt valakire, aki a főcímdalokat énekli. Így találtuk ki az Oliver Onions nevet.

Maurizio De Angelis, Guido De Angelis és húguk Emma Fotó: Mondadori Portfolio / Getty Images / Giorgio Ambrosi
Maurizio De Angelis, Guido De Angelis és húguk Emma
Fotó: Mondadori Portfolio / Getty Images / Giorgio Ambrosi

Sok film zenéjében közreműködtek stúdió zenészként. Ha jól tudom, többek között a Volt egyszer egy vadnyugatban is.

Az Maurizio volt, bendzsózott. De tényleg sokat játszottunk, és hangszereltünk is. Nino Manfredinek is dolgoztunk a Tanto pe’ canta című dalán. A lemez nagy siker lett, és Nino annyira elégedett volt velünk, hogy minket kért fel első rendezése, a Csoda olasz módra filmzenéjének megkomponálására. A film és a zene is nagy sikert aratott. Ekkor váltunk filmzeneszerzőkké.

A budapesti koncertjüket a nyáron elhunyt Bud Spencer emlékének szentelik. Hogyan ismerkedtek meg?

Így van, a koncerttel Bud emléke előtt tisztelgünk. Az első közös munkánk vele és Terence Hillel Az ördög jobb és balkeze című film volt. A kedvenc filmem egyébként Buddal a Seriff az égből. A kedvenc filmzeném viszont, amit komponáltunk neki, a Dune Buggy a Különben dühbe jövünk című filmből.

Bud Spencer nemcsak színész, de énekes és zeneszerző volt. Beleszólt valaha is a filmek zenéjébe, vagy volta kérései?

Igen, remek énekes és zeneszerző volt, de a zenénkbe soha nem szólt bele. Mint ahogy tanácsot se kért soha a saját zenéjével kapcsolatban.

A magyar rajongókat annak idején nagyon meglepte, amikor politikai szerepet vállalt, és csatlakozott Berlusconi Forza Italiájához. Beszélt valaha a politikai nézeteiről vagy az indítékairól?

Amennyire tudom, nagyon felszínes kapcsolata volt csak a politikával.

Bud Spencerről tudom, hogy legalább egyszer biztosan járt Magyarországon, amikor egy talk show vendége volt. Önök jártak már valaha nálunk?

Maurizo egyszer eltöltött egy hetet Magyarországon. Filmzenét vettek fel egy magyar zenekarral. De nekem ez lesz az első alkalom.

Mitől különleges ez a koncert Önöknek?

Ismét együtt játszunk Maurizióval és az Oliver Onionsszal. 2008-ban játszottunk utoljára együtt. Az utóbbi időben én inkább producerként dolgoztam, Maurizio egyedül lépett fel. Ez az egyesülés nagyon megható számunkra, és a koncert egyben egy nagy ölelés a rajongóink felé.

Az én kedvenc Angelis-kompozícióm a nálunk Az ördög jobb és bal keze második részeként feltüntetett (valójában teljesen különálló) film főcím zenéje. Hallhatom November 29-én?

Természetesen, ahogy a filmben hallható többi zenét is. De elhangzik a Dune Buggy, a Bulldozer, a Sandokan, a Szavanna fia, a Sheriff, a Santa Maria és még sok más.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik