Kultúra

Soha nem lesz már semmi olyan király, mint a popzene 90-es években

Énekeld az ismert dallamra: a 90-es évek soha nem érhet véget! Például ma is tartanak egy gigabulit a korszak gyöngyszemeinek szentelve, jegyek ugyan még akadnak, de sokat elmond a magyar néplélekről, hogy a nemcsak a legolcsóbb belépők keltek már el mind egy szálig, de a minimálbérnyi VIP jegyek is: gazdag-szegény, mind a Sing Hallelujah-ra akar arcon pörögni. Vagy a Boom Boom Boom Boom című klasszikusra, netán az Equadorra? Vagy csak végre élőben (muhaha, hát persze) akarják hallani a Rhythm Of The Nightot? Nem tudsz elmenni? Semmi gond, itt van neked egy hibátlan válogatás, hogy bulihangulatban kezdd a hétvégét.

Update: cikkünket frissítettük, a Kozmix nem kívánt benne szerepelni.

Kezdjük mindjárt ezzel a kiváló nótával, melyet a buli egyik külföldi sztárfellépője, a holland Vengaboys hozott el a világnak. Ajánljuk Habony Árpád úr szíves figyelmébe.

Pörgessük fel a hangulatot egy másik abszolút alapművel, a világ leghíresebb fogorvosa, Dr. Alban már jóval Bon Jovi előtt megmondta a tutit. Ugyanitt meg kell jegyezni, hogy szerintem örülj, ha nem mész ebbe a buliba, elég kiborító, hogy hősünk mennyire megöregedett pont amennyire te is ugye.

Oké, még mindig ez a középtempó, haladjunk: a retróbulik legveretősebb nótája sem maradhat ki.

Na jó, pihenjünk meg kicsit, kapd el az asszonyt, énekeld a fülébe, hogyaszongya

két gyönyörű félhang egy kottafüzetben.

Ugyanitt tegye fel a kezét, aki erre lassúzott életében először!

Nincs kivel lassúzni? Gyere na, majd Nana megvigasztal. Ő egyébként fellép a Total Dance-en.

Oké, elég volt a komolyságból. Buliii!!! Az olyan kiváló zeneirodalmi remekek, mint a Szerelemdoktor immár némiképp módosult felállásban szólal meg ma este, sebaj.

Oké, hogy Kozsót egy ideje, hogy is mondjam, nehéz komolyan venni, de voltak idők, amikor, nos, akkor sem volt könnyű komolyan venni szamurájjelmezben, de legalább neki köszönhettük a fél magyar popot a 90-es években. Plusz valahol ezzel a videoklippel költözött be a szoftpornó a mindennapjainkba.

A másik felét meg Zoltán Erikának és hites urának, akik akkoriban Erika C. és Robby D. néven működtették a Kozsóéval konkurens saját boyband/girlgroup-gyárukat, amely ugyan számszakilag alulmarad a kitermelt popegyüttesek számában, ám ők büszkélkedhetnek a korszak egyik legmenőbb bandája, az Emergency House útnak indításával.

A kedves olvasó talán nem tudja, de hát ezért vagyunk mi, tehát: a Dübörög a ház egyszerűen nem hangozhat el úgy, hogy a közvetlen közelében a Hip Hop Boyz alanti klasszikusa is lemenjen. Ez egyszerűen olyan hibátlan páros, mint a tej meg a pilótakeksz. A HHB egyébként még mindig aktív, mi több, az alapító Real Action, polgári nevén Szűcs Zoltán mióta abbahagyta a fejen pörgést, azóta létrehozta a világhíres Attracion Látványszínházat.

Ha már fiúk: a Kerozin tagjai például se jóképűek nem voltak, sem táncolni nem tudtak, mégis befutottak, köszönhetően a meglehetősen érdekes zenei fúziónak köszönhetően, melyben rockos elemek keveredtek a korszak kétbites technójával, meg némi trágársággal, hogy meglegyen a lázadó fíling, ugye.

Azért azt ugye senkinek nem kell mondanom, hogy nem mi találtuk fel a spanyolviaszt ebben sem: a 90-es évek meghatározó popjelensége, a boybandek és girlgroupok is a tengerentúlról indultak. Az egyik mintadarab a – hamarosan egyébként újra összeálló – Backstreet Boys volt, aztán ebből voltak mindenféle hasonló verziók.

És ugye nem gondolod, hogy megússzátok a csajok nélkül?! Ugyanennek a jelenségnek a női verziója is álljon itt, hogy az Instagram-generációnak is mondjak valamit: nagyjából tőlük ered a #girlpower. Hamarosan újra összeállnak.

Aztán lett belőle hazai is, nyilván.

A Spice Girls mintájára alakult lányzenekarok nagyjából úgy működtek, mint a Lutra album: összegyűjtöttél mindenféle színűt és formájút, aztán cserélgetted. Így lett például a Baby Sisters is, ami gyorsan ki is adta az azóta is felülmúlhatatlan slágert: ha fiúk akarnak beöltözni nőnek, és minél kínosabb produkciót elővezetni legénybúcsútól random céges partiig, ez lesz a befutó nóta.

Ugyanez pepitában: Bestiák. Sajnos a “sex sells” a Baby Sistersnek kedvezett, ők voltak dögösebbek, hát ők lettek sikeresebbek, de azért ez egy kihagyhatatlan nóta lett.

Na jó, elég volt a szexiskedésből, vissza a veretéshez. Irodalom olyan magasra nem hágott soha, mint amikor HP Baxxter, Billy Idol rave-verziója eképpen dalolt:

töptöptöp töröröp töptöp

Egy vegyespáros, amelyet kizárólag azért hívtak el haknizni, hogy ezt az egyetlen nótét letolják.

Akárhogy is, azért az igazi nagyságokat csak ugathatjuk. Például a zenekart, aki popzenei magasságokba emelte a sorkatonai szolgálatot.

És akkor amit elindított itthon, arról még nem is szóltunk… Például süldő gyermekek kaphattak ízelítőt a szado-mazo szubkultúrából:

gyere el, és büntess meg!

Ha már szado-mazo: a darkos vonal megvan? Gyakorlatilag egy zenekar képviselte, melynek mindegyik nótája detto ugyaaz volt, de hát kit érdekelt, amikor volt benne két dögös csaj meg egy pokolbéli tekintetű énekes.

Ne feledkezzünk el arról, hogy ekkor kezdődött el a DJ-k és elektronikus zenei producerek kora, ami ma a Tiesto, az volt akkoriban például Sash, azóta már DJ Sash. Avagy a dal, amelynek szövegéből mindenki egyetlen szót tudott.

Egyebek mellett a 90-es években ezért is volt könnyebb: a fotómodellek előtt nyitva ált a zenei karrier is. Íme a saját verziónk a szintén Lutra album logikával készült boyband-műfajból. A srácok egyébként pár éve újraaktiválták magukat, még videóklipjük is lett, azóta sem jutunk szóhoz. Jöhetnek német rave-istenségek meg amerikai szépfiúk, azért a legszebb emlékeink mégis a magyar dalokról lesznek, ugye? Avagy a magyar fehér ingekről. Ezzel búcsúzunk, eredményes hétvégét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik