Élet-Stílus

A titkos szoba, melynek falát Michelangelo rajzai borítják

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 09. 21. 13:21

1530-ban, a pápa haragja elől menekülve a reneszánsz egyik legnagyobb zsenije, Michelangelo Buonarroti számára csak egyetlen mód maradt a túlélésre: egy tökéletes búvóhelyen meghúzni magát.

A döntés végül egyik saját mesterműve, a firenzei San Lorenzo-bazilika Medici-kápolnája (1521-1524) alatti titkos helyiségre esett, ahol a művész három hónapot töltött el. Alkotómunka nélkül azonban képtelen volt megküzdeni a bezártsággal, így egy széndarabbal vázlatok egész sorával – 56 rajzzal – tömte tele a falakat: önarcképpel, Jézus arcával, valamint a Sixtus-kápolna későbbi falfestményeinek terveivel.

This picture taken on June 10, 2013 shows drawings by renaissance master Michelangelo in the secret room under the new sacristy of the Medici chapel in the Basilica di San Lorenzo in Florence.  AFP PHOTO / CLAUDIO GIOVANNINI

De miért haragudott meg a pápa Michelangelóra?

A művész Európa egyik leggazdagabb és legerősebb családjának, a Firenzét fejedelemként irányító Medicieknek köszönhetően emelkedett a legnagyobb művészek sorába. 1529-ben azonban Michelangelo csatlakozott a firenzeiek egy, az erős családdal szemben álló csoportjához, akik egy fokkal demokratikusabb vezetésre vágytak. Segített is nekik megerősíteni a város falait, hogy az épp regnáló pápa, a Medici-házba tartozó VII. Kelemen (1523-1534) csapatai nehezebbn juthassanak át azokon. A tíz hónapon át tartó küzdelemben természetesen a pápa és serege győzött, a demokraták pedig jókora büntetésre számítottak. A művésznek tehát nem volt más lehetősége ennek elkerülésére, mint a tökéletes megtalálása. 1530. novemberében VII. Kelemen aztán megbocsátott Michelangelónak, aki visszatérhetett a munkájához – ennek köszönhetően 1535 és 1541 között befejezhette fő művét, a Sixtus-kápolnát.

This picture taken on June 10, 2013 shows drawings by renaissance master Michelangelo in the secret room under the new sacristy of the Medici chapel in the Basilica di San Lorenzo in Florence.  AFP PHOTO / CLAUDIO GIOVANNINI        (Photo credit should read CLAUDIO GIOVANNINI/AFP/Getty Images)

A mindössze hét méter széles, és 1,8 méter magas szoba rajzait az azokat fedő fehér festékrétegnek köszönhetően több, mint négy évszázadon át, 1976-ig nem fedezték fel, de törékenysége, szellőzésének hiánya, valamint mérete miatt azóta sem nyitották meg állandó jelleggel – ez persze nem jelenti azt, hogy véletlenszerű időpontokban néhány napig ne lehetne bejutni.

Fotók: Ministero dei beni e delle attivitá culturali e del turismo, Doug Fallon, Transparent, Wikimedia Commons, Trevor Huxham
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.