Kultúra
French actress Sophie Marceau smiles during an interview at the opening ceremony of a new store of French patisserie and tea house Angelelina at a shopping mall in Wuhan city, central China's Hubei province, 26 September 2016.

A csodálatos Sophie Marceau még 50 évesen is szívdöglesztő

24.hu
24.hu

2016. 11. 17. 06:00

Sophie Marceau-ba akkor szeretett bele a világ, amikor még alig nőtt ki a gyerekkorból: amikor eljátszotta a generációs klasszikus Házibuli főszerepét 1980-ban, még csupán tizennégy éves volt. Azóta több mint negyven filmet forgatott, szerepelt színpadon, ír, fest és rendez. És bármilyen hihetetlen, ma 50 éves.
Korábban a témában:

Sophie Marceau 1966. november 17-én született Párizsban. Munkáscsaládból származik, anyja bolti eladó, apja kamionsofőr volt. Pályafutása meseszerűen indult: amikor jelentkezett Claude Pinoteau Házibuli című ifjúsági filmjének szereplőválogatására, csak a 43. helyre sorolták, végül mégis ő kapta a főszerepet. A folyamatos szerelmi válságban szenvedő szertelen kamasz, Vic megformálásával azonnal belopta magát a nézők, de még Francois Mitterrand köztársasági elnök szívébe is. A szocialista politikus olyannyira megkedvelte, hogy 1993-ban magával vitte egy állami látogatásra Dél-Koreába.

Sophie Marceau a Házibuliban

Noha a Házibuli 1982-es folytatása tovább növelte népszerűségét, az ekkor már 16 éves színésznő később hozzávetőleg egymillió frankért mégis kivásárolta magát a harmadik részre szóló szerződéséből. Nem akarta, hogy beskatulyázzák, igényesebb filmeket szeretett volna forgatni. A Kellemes húsvéti ünnepeket! című vígjátékban játszott Jean-Paul Belmondo, A Saganne Erőd című történelmi drámában Gérard Depardieu, Catherine Deneuve és Philippe Noiret oldalán – utóbbival a Huhogókban is -, majd a Rettenthetetlenben Mel Gibsonnal.

Sophie Marceau A rettenthetetlen

Kipróbálta magát Amerikában is, többek között a James Bond: A világ nem elég című filmben.

This undated publicity photo provided by United Artists and Danjaq, LLC shows Sophie Marceau, left, and Pierce Brosnan in a scene from the James Bond film, "The World Is Not Enough." Modern Bond girls also present a more formidable challenge to the suave secret agent. The film is included in the MGM and 20th Century Fox Home Entertainment Blu-Ray "Bond 50" anniversary set.  (AP Photo/United Artists and Danjaq, LLC)
Sophie Marceau Pierce Brosnan oldalán A világ nem elég című James Bond-filmben

Sophie Marceau egy interjúban arról beszélt, szüksége van arra, hogy szeressék, csodálják és bámulják. Kedvére van a csábítás. A vásznon már fiatalon bizonyította vonzerejét: 18 évesen az Eszelős szerelem című filmben vállalt szabados szexjeleneteket, a Descente aux enfers (Pokolra szállás) című thrillerben egy sokkal idősebb férfival bújt ágyba, Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok című drámában pedig féktelen szerelmi orgiákkal mutatott fityiszt a halálnak. A D’Artagnan lánya című kalandfilmben is inkább a keblei kerültek előtérbe, semmint a kardja.

Sophie Marceau az Eszelős szerelemben

Egészen fiatalon ismerte meg a nála 25 évvel idősebb lengyel rendezőt, a nemrég elhunyt Andrzej Zulawskit. Provokatív és nagyigényű filmeket forgattak együtt, köztük az említett Eszelős szerelem és az Éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok címűt. Tizenöt évig tartó kapcsolatukból 1995-ben egy fiú született, Vincent. Marceau második gyermeke, Juliette 2002-ben született Jim Lemley producertől.

Sophie Marceau Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok című moziban

A színésznő párja 2007-től Christopher Lambert volt. 2012-ben össze is házasodtak, két évvel később azonban elváltak. Sophie Marceau sohasem élt egyedül. Szerinte az elválás ugyan mindig fájdalmas, de része a szerelemnek, és az ember nem tudja kontrollálni, hogyan alakul egy kapcsolat. Mottója, hogy kockázat nélkül nincs szerelem.

Fanfan
Year: 1993 - France
Sophie Marceau Vincent Perez
Director : Alexandre Jardin
Photo Jean-Marie Leroy
Production Alter Films/Gaumont.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Sophie Marceau és Vincent Perez a Fanfanban

A színésznő ma már jelkép Franciaországban. Szó szerint. Manapság ugyanis sok helyen az ő arcmása díszíti a polgármesteri hivatalokat: 2012-ben az a döntés született, hogy róla mintázzák meg Marianne-t, a köztársaság allegorikus alakját.

Generated by  IJG JPEG Library
Sophie Marceau 2016-ban

Kevesen tudják, hogy a színésznő ír és fest is. A színpadon és rendezőként is kipróbálta magát. Az 1995-ös Fordított hajnal még rövidfilm volt, 2003-ban rendezte első egész estés filmjét Beszélj a szerelemről! címmel.

Forrás: mti

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.