Kultúra

Koncz Zsuzsa: „Tündérországból három év alatt Vadvilág lett”  

Ki hitte volna például, hogy felbukkan Donald Trump.

Nem talált igazán otthonra a mai médiavilágban, kevés lehetőséget kap rádióban, tévében, ha nem koncertezik, légüres térben érzi magát. Ezzel magyarázza a legendás énekesnő az újabb Aréna-koncertet. A legfrissebb Magyar Narancsnak azt mondja, a sors hozta úgy, hogy közben felkérést is kapott egy újabb lemezre, bár már a Tündérország idején sem érezte erre a késztetést. Akkor kötelességének érezte, hogy felvegyék Cipő hátramaradt dalait, most pedig a lemez anyaga három hét alatt összejött, mert három év alatt annyit fordult a világ, hogy arról bőven akadt mondanivalójuk.

Ki hitte volna nemrég, hogy egy olyan karakter, mint Donald Trump, az Egyesült Államok potenciálisan választható elnöke (azóta megválasztott – a szerk.) lehet?

Koncz Zsuzsa azt mondja, az aktuális témákat feszegető új dalokról, hogy még lehet folytatásuk. mert jóleső érzés, hogy a lemezen kertelés nélkül szólhat a változásokról úgy, hogy közben a közönségé marad az értelmezés szabadsága.

Azt szoktam mondani, hogy Tündérországból három év alatt Vadvilág lett.

A szeretet és a dal

Az énekes szerint a sokat emlegetett klip bírálata azért konkrétabb, mert a kép azt a  valóságot mutatja, amelynek a dal a már némileg elemelt, érzelmi, gondolati megfogalmazása. Ez nem idegen tőle, hiszen korábbi klipjében is szerepelt már tüntetés, a fiatal és idősebb Orbán Viktor is. A Vadvilágon azért érződik a remény, mert neki személy szerint nagy szüksége van a bizakodásra.

Semmi értelme csatlakoznom az átkozódók kórusához, elég hangos az már így is.

Ő inkább kapaszkodókat keres és próbál a zenéjével másoknak is nyújtani. Szerinte az előadó, a zene és a szöveg által hordozott jelentés a fontos. Azért imádja Adele-t, mert visszahozta ezt a habitust, amit Madonna eltörölt, amikor cirkuszt csinált a popzenéből.

Azért kevés a magyar női dalszerző, amiért kevés nő is van a parlamentben.

Egy férfiak által dominált földrész keleti felén élünk, ahol a férfiak szeretik megmondani, hol van az igazság. Az igazság pedig ott van, ahol ők akarják.

Koncz Zsuzsa ezt a saját bőrén nem tapasztalta, az Illésben és a Fonográfban egyenrangú volt, nem ért egyet azzal, aki a szakmájában nem ezt képviseli. Az interjúban az énekesnő ezt követően hosszan mesél arról, milyen külföldi ajánlatokat utasított vissza azért, mert nem lehetett volna önmaga. Elismeri, hogy néhány országban túltolják az egyenjogúságot. Ő a középutat támogatná ebben a kérdésben is.

Ha fontos a társadalomnak, hogy a nők családot alapítsanak, akkor legyen fontos a női egyenjogúság megteremtésének is!

Nagyra becsüli a lengyel nőket, akik harcolnak az abortusztörvény ellen, de ha szétnéz a világban, csak annyit mondhat, nem haladtunk sokat: „egyet léptünk előre, kettőt hátra.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik