Kultúra

Benedict Cumberbatch már a Doctor Strange előtt is zseniális volt

Ezért csokorba gyűjtöttük a színész legemlékezetesebb tévés és mozis alakításait.

Idén új fejezetéhez érkezett az egyedülálló Benedict Cumberbatch karrierje, hiszen a világszerte a napokban mozikba került Doctor Strange (kritikánk itt) révén csatlakozott a szuperhősöket megformáló színészek exkluzív táborához, amely figyelembe véve a Marvel stúdió univerzumépítő hadjáratát, igencsak megtérülő biznisz. Magyarán mindnyájunk kedvenc ufófejű színésze immár végérvényesen bekerült a hollywoodi A-listások közé, oda, ahová a kvalitásai és az alakításai révén már legalább egy évtizede tartoznia kellene, csak hát nehezen fedezte őt fel magának az álomgyár. Akárhogy is, Cumberbatch már nem most kezdte a pályát, sőt: az elmúlt 15 évben nem kevesebb, mint 67 alkotásban játszott, melyek közül alant azokat veszem sorra, amelyekben igazán nagyot alakított.

Hawking (2004)

Amióta Eddie Redmayne két éve az Arany Glóbuszt és az Oscart is bezsebelte A mindenség elméletében nyújtott Hawking-alakításáért, sokan hajlamosak azt hinni, hogy az a produkció az etalon, azaz sem előtte, sem utána nem játszotta még senki sem olyan jól a professzort, mint a 32 éves angol. Nos, ez a teória könnyen megdönthető, csak adni kell egy esélyt a BBC-féle Hawking című tévéfilmnek, amelyben az akkor 28 éves Benedict Cumberbatch ugyancsak briliáns játékkal kelti életre a világhírű tudóst.

Stuart: Visszapörgetett élet (2007)

Igaz ugyan, hogy az Alexander Masters különleges életrajzi könyve alapján készült tévéfilmben az ifjú Tom Hardy az, aki fergeteges alakításával ellopja a showt, de a Masterst játszó Cumberbatch a maga visszafogott játékával nemcsak ellenpontozza, de remekül ki is egészíti Hardy-t. Egyébként a forgatáson történt megismerkedésük óta civilben is jó barátságot ápoló színészek később is játszottak együtt, a részben Magyarországon forgatott Suszter, szabó, baka, kém című Le Carré-adaptációban.

Van Gogh: Painted with Words (2010)

Ez sem éppen egy túl ismert alkotás, pedig már a koncepciója is izgalmas: Vincent Van Gogh élete és művészete, a festő saját szavaival elmesélve. Az impresszionista zsenit természetesen Benedict Cumberbatch alakítja, aki sokat monologizálva és a kamerának mesélve bensőséges, színházias hangulatot kölcsönöz a produkciónak. Cumberbatch olyannyira elmerül a különc művész karakterében, hogy a filmet nézve a néző is elhiszi neki, ő ténylegesen Vincent Van Gogh, aki sok mindenen ment keresztül élete során.

Sherlock (2010-)

Avagy a sorozat, amely meghozta az áttörést Cumberbatch karrierjében. A BBC ezzel az Arthur Conan Doyle történeteiből merítő, ugyanakkor Sherlock Holmes és John Watson figuráit a mában elhelyező produkcióval a valaha készült legnagyszerűbb saját gyártású szériáját indította útjára, amelyért a mai napig hálát rebeghetnek az egészet kitaláló Mark GatissSteven Moffat párosnak. Természetesen ők sem lehetnének büszkék magukra, ha nem találják meg a címszerepre Cumbie-t, aki az őt Watsonként mesterien kiegészítő Martin Freeman mellett valósággal lubickol a detektívgéniusz szerepében. Lassan ideje is lesz már annak a beígért negyedik évadnak, mert a fél világnak hiányzik a Sherlock.

Az utolsó angol úriember (2012)

Az első világháború idején játszódik ez az HBO által készített ötrészes minisorozat, amely Ford Madox Ford azonos című regényét dolgozza fel, igencsak színvonalas módon. A történet főhőse egy tökéletes angol úriember: Christopher Tietjens (a visszafogottan is nagyot alakító Cumberbatch), akinek elege lesz a korrupt társadalomból és abból, hogy a felesége, Sylvia (Rebecca Hall) rendszeresen megalázza és nevetségessé teszi őt mások előtt, ezért fogja magát és a frontra menekül, hogy szembenézzen a háború borzalmaival.

Star Trek – Sötétségben (2013)

Ugyan a 2009-es Star Trekhez képest a négy évre rá érkezett folytatás a maga túlzott komorságával már nem sikerült olyannyira szórakoztatóra, mint amilyen J.J. Abrams első Űrszekerek-mozija lett, de a George Harrison fedőnév mögött megbújó Khan szerepében ördögien zseniális Cumberbatch egyikévé vált a nézőket kárpótoló élmény-faktoroknak. Ez az a film, amelyben a pályafutása során először (szuper)gonoszt játszó Cumbie az első perctől az utolsóig magával ragadja az embert, egyfelől azzal, ahogyan beleéli magát a figurába, másfelől meg azzal, hogy mennyire jól áll neki a negatív szerep.

Kódjátszma (2014)

Végezetül íme a Cumberbatch-filmek koronázatlan királya, a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscarral elismert Kódjátszma, amelyben színészünk azt a briliáns, de különc Alan Turingot kelti életre, aki a II. világháború idején megfejtette a németek híres (és megfejthetetlennek tartott) Enigma-kódját. Ironikus módon az alakításáért BAFTA-díjra, Arany Glóbuszra és Oscarra is jelölt, ám utóbb minden gáláról üres kézzel távozó Cumbie orra elől éppen az az Eddie Redmayne csaklizta el az elismeréseket, akiről a Hawking-alakítása kapcsán már szó volt. Akárhogy is, a Kódjátszma egyike az új évezred legjobb brit filmjeinek és ezt a címet elsősorban Cumbie fenomenális alakításának köszönheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik