Kultúra

Ombudsman: a fogyatékkal élőknek is biztosítani kell az internetes mozijegyvásárlást

A Cinema City közölte: tudomásul veszik az ajánlást és felülvizsgálják eddigi gyakorlatukat.

Aggályosnak nevezte az alapvető jogok biztosa a Cinema City azon gyakorlatát, mely szerint internetes mozijegyvásárláskor nem lehet igénybe venni a fogyatékossággal élők számára biztosított kedvezményt.

A biztoshoz egy mozgásában korlátozott ember fordult, aki azt tapasztalta, hogy a mozihálózat online jegyvásárlási felületén, a jegyek kiválasztásánál a „típus” menüpont alatt nem lehetett kiválasztani az engedményt. Először a társaságnak jelezte a problémát, ahol arról tájékoztatták, hogy a kedvezményt csak a pénztárnál tudja igénybe venni, noha a diákoknak vagy nyugdíjasoknak járó kedvezmény az interneten is elérhető.

Az ombudsman üdvözlendőnek és előremutatónak nevezte, hogy a Cinema City lehetőséget ad egyes fogyatékossággal élőknek kedvezményes jegy váltására, ugyanakkor úgy vélte, nincs ésszerű indoka annak, hogy ezt a kedvezményt nem engedik igénybe venni az online felületen.

Álláspontja szerint ilyen indokot a társaság sem tudott felmutatni.

A biztos úgy vélte, ez a gyakorlat nincs összhangban a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezményből eredő kötelezettségekkel sem. Eszerint ugyanis minden eszközzel elő kell segíteni, hogy elérhetőek legyenek számukra az új technológiák. Egy fogyatékossággal élő ember számára jelentős segítség lehet, hogy ha nem a helyszínen, hanem online módon van lehetősége kedvezményes jegy megvásárlására – áll a jelentésben.

Az alapvető jogok biztosa az I. T. Magyar Cinema Kft. vezérigazgatóságához fordult, a jelenlegi gyakorlat átgondolását kérve.

A Cinema City később közölte: tudomásul veszik az ombudsmani hivatal ajánlását, felülvizsgálják a konkrét esetet és eddigi gyakorlatukat, és mindent megtesznek, hogy továbbra is a jogszabályoknak megfelelően működjön a mozihálózat. Hozzátették: nem kaptak büntetést és nem követtek el jogsértést azzal, hogy a fogyatékkal élők nem érvényesíthették egyből kedvezményüket az online jegyvásárlás során. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik