Kultúra

Kalapács alá kerül David Bowie híres műgyűjteménye

A néhai zenész gazdag kollekciójából Londonban fognak kétnapos árverést rendezni.

A januárban elhunyt David Bowie gyűjteményének legértékesebb darabja, Jean-Michel Basquiat Air Power (lent) című festménye 3,3 – 4,6 millió dollárért (kb. 900 millió – 1,2 milliárd forintért) kelhet el az előzetes becslések szerint.

Bowie az Air Powert és egy másik Basquiat-festményt 1996-ban vásárolta, a Julian Schnabel rendezésében forgatott A graffiti királya című életrajzi dráma bemutatása előtt, amelyben a színészkedésbe is belekóstoló énekes a zseniális Andy Warholt alakította.

A Jean-Michel Basquiat-féle Air Power.
A Jean-Michel Basquiat-féle Air Power.

Az árverés másik fénypontja lehet Damian Hirst és Bowie egy közös műve, egy körkörös, színpompás kaleidoszkópot ábrázoló kép, amely 1995-ből származik. A Beautiful, hallo space-boy címe Bowie Space Oddity című albumának hősére, Major Tomra utal.

A november 11-12-én esedékes londoni aukción mintegy 350 műtárgyat fognak árverésre bocsátani.

A gyűjtemény számos darabja az olasz Ettore Sottsass tervező, dizájner alkotása.

Bowie úgy gyűjtötte a műalkotásokat, mint ahogy a zenéit alkotta – nem félt a fősodortól távolabb keresgélni.

– emlékezett a művészre Simon Hucker, a Sotheby’s szakértője.

Az 1990-es évekre már valódi zenei ikonná vált Bowie a Modern Painters magazin szerkesztőbizottságának tagja is volt, és alkalmanként cikkeket írt a lapba. Ezzel kapcsolatban Hucker elmondta:

Olyan művészekkel készített interjúkat, akiknek munkáit nagyra tartotta, ám a műgyűjteményének gazdagítását nagyon személyes dologként kezelte. Kezdetben eljárt aukciókra, de később elmaradt ezekről az eseményekről, és inkább csöndben, saját maga vásárolta meg a műveket.

A kollekció magját a huszadik századi brit festők művei alkotják, de Bowie-t érdekelték a kortárs afrikai művek, és az ún. “outsider” művészek, a mentálisan beteg emberek alkotásai, illetve olyanoké, akiket hagyományosan nem sorolnak a művészeti körökbe.

A gyűjteményt jelenleg New Yorkban láthatja a közönség a Sotheby’s kiállításán, és a londoni árverés előtt még elviszik Hongkongba is. Az egész óvatos becslések szerint 10-15 millió fontért (3,5 – 5,3 milliárd forint) találhat majd gazdára.

Forrás: Artnet, MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik