Kultúra

Különleges emléktáblát avattak David Bowie tiszteletére

A Berlinben leleplezett dísztábla a zenésznek és azoknak az éveknek állít emléket, amikor a városban élt.

Kereken negyven évvel a városba költözését és hét hónappal a halálát követően a mai napon Berlinben hivatalosan is felavatták azt a dísztáblát, amely David Bowie személyének és a 20-as évei végén a német fővárosban eltöltött két évnek állít emléket. A lenti képen látható táblát annak a lakásnak a külső falán helyezték el, ahol az idén januárban 69 éves korában elhunyt zenész 1976-1978 között lakott és alkotott.

Fotó: Associated Press
Fotó: Associated Press

A múltban vele készült interjúkban Bowie többször is úgy nyilatkozott, hogy annak idején az anonimitás és a reflektorfény elkerüléséből nyerhető kreativitás reményében költözött Berlinbe. A német fővárosban aztán azt értékelte a legnagyobbra, hogy ott ténylegesen úgy tudott járni-kelni az utcákon, hogy az emberek rá sem hederítették, mert vagy nem ismerték fel, vagy egyszerűen csak nem érdekelte őket. Mindenesetre utóbb kifizetődött számára a berlini tartózkodás, ugyanis 1976-78 között írta meg a Berlin trilógiaként is emlegetett Low (1977), Heroes (1977) és Lodger (1979) című albumainak dalait.

Érdekesség, hogy a Berlinben töltött két év alatt David Bowie lakótársa a nagy cimborája: Iggy Pop volt, aki vele ellentétben elsősorban nem a nyugalmat és a kreativitást keresve, hanem a rehabilitáció érdekében költözött oda, ugyanis akkoriban a kábítószerfüggősége nyomán mind fizikailag, mind mentálisan valóságos roncs volt.

Forrás: The Guardian

Ajánlott videó

Olvasói sztorik