Kultúra

Hollywoodi sztárok készítettek videót a menekültekért

Cate Blanchett és más színészek fordultak a világ kormányaihoz a méltó bánásmódért.

Több hollywoodi sztár, köztük Cate Blanchett, az ENSZ jószolgálati nagykövete videoüzenetben kért a világ kormányaitól megfelelő oktatást, egészségügyi ellátást és menedéket a menekültek számára.

A „What They Took With Them” (Amit magukkal visznek) című videót az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága tette közzé hétfőn. Ebben Blanchett mellett Keira Knightley, Jesse Eisenberg, Chiwetel Ejiofor és más színészek adják elő Jenifer Toksvig versét, amely azokat a tárgyakat sorolja, amelyeket az otthonukból és hazájukból menekülni kényszerülő emberek magukkal visznek.

Blanchett azt mondta: a legerősebb rész a versben „a ház kulcsa”, az emberek ugyanis magukkal viszik azt is, amikor menekülnek, mert haza akarnak térni. Hozzátette, hogy a világszerte menekülni kényszerült mintegy 65 millió ember, köztük 4,8 millió szíriai sorsára szeretné felhívni a figyelmet.

A videó arra is biztatja a közönséget, hogy írják alá a WithRefugees petíciót, amely arra kéri a kormányokat, hogy minden menekültnek biztosítsanak oktatást, biztonságos otthont és megfelelő munkát. A petíciót pénteken adják át Ban Ki Munk ENSZ-főtitkárnak a világszervezet jövő heti menekültügyi csúcstalálkozója előtt.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik