Kultúra

Pénzhiány és politikai nyomás: így indul a közmédia új csatornája

Ahogyan korábban beszámoltunk róla,  nagy átalakításra készülnek a Kunigundja útján, az MTVA-nál. Szeptember 18-án ugyanis oktatási-kulturális csatornává alakul át a ma még a riói olimpiai játékokat ismétlő, majd a paralimpiáról tudósító M5 csatorna, melynek igazgatója egy régi köztévés, Dér Ágnes lett. A Népszabadság információja szerint a paralimpia közvetítés után átvedlő csatorna elindítása púp a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) számára, amely folyamatosan finanszírozási problémákkal küszködik, az elindítás azonban politikai nyomás miatt kikerülhetetlen.

A lap arról ír, hogy a cég 2016-ban 77,7 milliárd forintból gazdálkodik, de egyes hírek szerint még ez sem lesz elég. Még úgy sem, hogy a kormány tavaly ősszel átvállalta a médiaszolgáltatási alap 47,2 milliárd forintos adósságát, valamint Karas Monika, a médiahatóság elnöke 10,6 milliárd forinttal megnövelte az ­MTVA amúgy is rekordösszegű, 80 milliárd forintos költségvetését.

Az MTVA egyelőre titkolja, hogy mennyibe kerül az M5 elindítása és fenntartása. A lap a költségekre, a tartalomra és a külső beszállítókra vonatkozó kérdéseit az állami média „közérdekű adatigénylésként” értelmezte, azokra később ígért választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik