Kultúra

Bizarr bűnügyek és horror dominálja a magyar mozikat

Sötétre hangolnak a héten mozikba kerülő premierfilmek. Persze, jön egy édes családi film is, de lássuk be, egy skandináv krimi és egy ütős horror mégiscsak erősebb ajánlat. Heti mozipremierek.

A barátságos óriás

Adott a Charlie és a csokigyár szerzője, Roald Dahl másik gyerekregény-klasszikusa, a Szofi és a HABÓ, avagy a The BFG, továbbá Mr. Steven Spielberg, ízlésesen adagolt CGI, továbbá, ha eredetiben nézzük, a tavaly a Kémek hídjával nagyot alkotó Mark Rylance szinkronhangja. Ebből készült az itthon A barátságos óriás címen érkező családi film, ami kiváló alternatíva nyár- és szünidőbúcsúztatásra. A történet szerint az árvaházban nevelkedő Szofit egy nap elrabolja HABÓ, vagyis a Hatalmas Azonáltal Barátságos Óriás, aki számkivetettként éli életét az óriások között, ugyanis a többiekkel ellentétben nem képes gyerekeket enni. Szupercuki? Reméljük, nem csak regényben az.

Palackposta

Akik ugyanúgy rajonganak a skandináv krimi zsáneréért, mint jómagam, azoknak nem kell bemutatni a Q ügyosztály esetei-szériát – akiknek mégis: Carl Morck nyomozót egy balul sikerült akció után visszavonják a terepről, és azt a feladatot kapja, hogy tegye rendbe a rendőrség régi nyomozási aktáit, amelyeket nem sikerült megnyugtató eredménnyel lezárni. A feladat ugyan sima, vérunalmas adminisztráció lenne, de Morck és társa, Assad valahogy sorra találnak olyan aktákat, amelyeknek érdemes utána szaglászni. A széria Jussi Adler-Olsen hat regényét jelenti, a remekül sikerült filmes adaptációk közül ez még csak a harmadik – a sorozat nyitófilmje, a Nyomtalanul, és a második rész, a Fácángyilkosok is megér egy nézést. Jelen epizód egy réges-régi, palackba zárt segélykiáltásból indul és egy bizarr vallási bűnügybe vezet. Sötét hangulat, beteg bűnügyek, igazi felső kategóriás krimi.

Vaksötét

A Gonosz halott alkotóinak új horrorja – sokaknak már ez is bőven elég információ, hogy beüljenek erre a filmre, és ha hihetünk a briliáns promóciós anyagoknak meg a külföldi kritikáknak, akkor ezeknek az embereknek igazuk is van, a mozi ugyanis állítólag igazán jól sikerült, sokan egyenesen az év horrorjaként emlegetik. A sztori szerint adott egy balhés kis banda, akik piti rablásokból tartják fenn magukat. Soron következő kiszemeltjük egy gazdag ember hírében álló, idősödő pasi: könnyű célpontnak tűnik, hiszen vak. Aztán a dolgok nem várt fordulatot vesznek, és az üldözöttből lesz az üldöző. Nem a gyenge idegrendszerűek mozija ez, annyi bizonyos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik