Kultúra

Európa legjobb filmje lehet a Tiszta szívvel

Közzétették a 2016-os Európai Filmdíj jelöltjeinek listáját, amelyen Tilla akcióvígjátéka is szerepel.

Nyilvánosságra hozta a berlini székhelyű Európai Filmakadémia (EFA) a 2016-os Európai Filmdíj esélyeseinek listáját. A 50 filmből álló válogatásban a Till Attila rendezésében készült Tiszta szívvel is szerepel, így esélyes a kontinens rangos elismerésére.

A mezőnyben az európai film legnagyobb alakjai versenyeznek legfrissebb munkáikkal köztük a belga Dardenne-fivérek, a brit Ken Loach és Stephen Frears, a dán Thomas Vinterberg, a francia André Téchiné, a holland Paul Verhoeven, a román Cristi Puiu és Cristian Mungiu vagy a spanyol Pedro Almodóvar. A későbbiekben az EFA több mint 3000 európai filmesből álló tagsága dönt arról, hogy mely filmek kapnak jelölést a különböző kategóriákban. Az Európai Filmdíjak díjátadó gálája decemberben lesz Wroclawban.

A Tiszta szívvelt április végén mutatták be a hazai mozik, azóta országszerte mintegy 30 ezren nézték meg. A produkció nemzetközi premierje nagy siker volt júliusban a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mind a külföldi filmkritikusok, mind a közönség körében, majd a palicsi filmverseny legnépszerűbb alkotásaként elnyerte a fesztivál közönségdíját is.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik