Kultúra

12 sorozat, ami segít átvészelni a Trónok harca évadszünetét

Hat évadnyi fenyegetés után a hatodik évad záróepizódjában végre megérkezett a tél a Trónok harca világába. Amellett, hogy ezzel egyértelműen ráfordultunk az események célegyenesére, ez a tény életre hívott néhány logisztikai természetű adottságot. Például, hogy a telet – ugyebár – télen praktikus forgatni. Ami viszont azt is jelenti, hogy a télen induló forgatásból áprilisra aligha lesz utómunkázott, CGI-jal megpimpelt, gyönyörűre polírozott, kész új évad – az HBO nemrégiben hivatalosan be is jelentette, hogy a hetedik, utolsó előtti évad nem csupán rövidebb lesz a megszokottnál, de ráadásul még később is érkezik, pontos dátum még nincs, nyári premierről szólnak a tervek. Ami viszont egy egész évnyi éhínséget jelent a Trónok harca rajongóbázisának: tizenkét hónapig se cicik, se vérzivatar, se középkori hangulat, de még csak sárkányok se, az meg mégsem opció, hogy a Szulejmánhoz forduljon az egyszeri sorozatfüggő némi intrikáért. Ennek apropóján összegyűjtöttünk tizenkét sorozatot – minden hónapra egyet -, amiben legalább a fenti ismérvek egyike megjelenik, hogy átsegítsünk ezen a kínkeserves időszakon. Mert az évadszünet sötét és tele van iszonyattal!

1. Vikingek

Kezdjük is egy erős játékossal: a Vikingek tele van gigantikus csatajelenetekkel, tehát a vérben tocsogásra nem lesz panasz, és a mainál lényegesen kevésbé barátságos korszak is stimmel. Mindezt megfejelték egy adag északi mitológiából származó elemmel, és ha sárkányok nincsenek is ugyan, akadnak viszont embertestben közlekedő istenek, köztük számos Biedermeier-szekrény méretű félmeztelen lovas férfi – a Khal Drogo-rajongók itt felkapják a fejüket. A Khaleesi-vonal is stimmel: nem egy erős, okos, és kardot forgatni sem rest női karakter vonul fel a sorozatban.

vikings_gif

2. Da Vinci démonai

Itt a vér jóval kevesebb, van cserébe szex, jó sok. Ráadásul a Da Vinci démonai olyan, mintha Tyriont néznénk dögös verzióban: az ifjú Leonardo is sátáni természetű apával van megáldva, őt is szkepszis és tudásvágy hajtja, és ő is imádja a nőket. A zseni ifjúkorának legendáriumát meglehetős szabadsággal elmesélő sorozat két Emmyt nyert, a minőségre tehát nem lesz panasz.

3. Kártyavár

Ugyan nem középkor, és sárkányok is legfeljebb egy-egy véresszájú szavazópolgár személyében tűnnek fel, ám a Kártyavárnak nagyon is van keresnivalója ezen a listán, minthogy intrikában – ami a Trónok harca egyik erőssége – ez a széria nagyjából verhetetlen. Az amerikai politikai elit nagypályán és kispályán ugyanolyan törhetetlen lendülettel kavarja a szart, százezrek életét ugyanolyan lazasággal törve derékba, ahogy egyetlen útban lévő csinovnyikét. A mocsokság piramisának csúcsán pedig maga a megtestesült, pórusain is intrikát kipárolgó fő-főmocsok, Francis Underwood, a zseniális Kevin Spacey briliáns alakításában.

frank_underwood

4. Sötét árvák

A sztori igen messze áll a Trónok harca világáétól, a kor mai, sőt – rejtélyes körülmények  között készült klónok szaladgálnak a világban, ami elég egyértelművé teszi a helyzetet -, de azért meg tudom indokolni a széria helyét e listán. A sorozatnak ugyanis két fontos eleme is közös a Trónok harcával: itt is sebes suhintásokkal arat a kaszás, – szóval megvan ugyanaz a bosszantó élmény, mint Martin sztorijánál, hogy mire megkedvelsz egy karaktert, már meg is murdel -, a másik fontos érintkezési pont pedig Michiel Huisman. A Dany szeretőjét, Daario Naharist alakító Huisman itt ugyan csak mellékszereplő, de azért mégis, örül a rajongószív, ha ismerős arcot lát.

5. Spartacus – Vér és homok

Már a cím elmond mindent, amit tudni kell, nem igaz? Ódon hangulat, tomboló, állatias erőszak, benga nagydarab pasik, gyönyörű, alulöltözött nők – épp csak a sárkányok hiányoznak, de a helyett is van egy meggyőző érvünk. Gladiátorharcok. Mondom, gladiátorharcok!

6. Masters of Sex

Ismét messzire megyünk korban a westerosi eseményektől, sőt, ez a széria olyannyira nem fantasy, hogy egyenesen egy életrajzi könyvön alapul, még ha meglehetős lazasággal kezeli is az abban foglaltakat. Amiért viszont helye van itt – már azon kívül, hogy egészen fergetegesen briliáns az egész -, az a sorozatban csúcsra járatott szexfaktor. Két főhősünk egy nőgyógyász és asszisztense, akik az ötvenes évek fájdalmasan prűd Amerikájában, amikor még nullához konvergált az erről rendelkezésre álló tudás, az emberi szexualitás működését szerették volna megérteni, fiziológiától lélektani hatásokig – ehhez pedig némiképp botrányszagú kutatást is szerveztek, először csak vibrátorral játszó nőkkel, majd laboratóriumi körülmények között szexelő párokkal. Egészen zseniális korrajzot, látványt, erotikát és némi gondolkodni valót is kínáló széria, melynek már Golden Globe-jelölése is volt.

masters_of_sex_gif

7. Merlin kalandjai

Na végre, sárkány! Nem nagyon kell magyaráznom, hogy mi is a széria sztorijának alaphelyzete, adott a mondakör, főhősünk az ifjú varázslólegény, vannak továbbá angyali teremtések és született rohadékok, szépséges várkisasszonyok, lovagok, varázslat és – mondom még egyszer – sárkány. Na, ugye.

8. Fekete vitorlák

Ebben a sorozatban nagyjából ugyanaz az erőszakos, véres, prostitúcióval – és általában – szexualitással – túlfűtött hangulat idézhető fel, ami olyan erősen meghatározza Westeros világát is. Gyakorlatilag ez a Trónok harca vízi kiadása, avagy mi lenne, ha Daenerysék nem csak néha hajókáznának, hanem állandóan.

9. Marco Polo

Ha valaki felveheti a versenyt a tévés piacon az HBO-val úgy színvonalban, mint sikerben vagy népszerűségben, az a Netflix: messze rövidebb történelemmel tartanak majdnem ugyanott, ahol az HBO, a rajongók megőrülnek a szolgáltatásért önmagában is, a saját gyártású filmjeik és sorozataiktól meg pláne. A Marco Polo is egy ilyen darab, látványban, minőségben, koncepcióban ugyanazt a mozifilmes minőséget hozza, mint a Trónok harca. Itt ugyan nincsenek fantasy-elemek, van cserébe ős intrika, kapzsiság, rivalizálás, középkori hangulat és szex – ismerős, ugye?

marco_polo_gif

10. Tudorok

VIII. Henrik, hogy finoman fogalmazzak, nem volt az a patyolat jellemű széplélek, így aztán korát és viselt dolgait képernyőre vinni elég hálás vállalkozás, itt el sem kell feltétlenül rugaszkodni a valóságtól ahhoz, hogy bizarrabbnál bizarrabb események sorozzák a néző képzeletét. A tomboló hatalmi játszmák, a manipuláció szexszel, pénzzel, mikor mivel a mindennapok velejárója, a fenséges jelmezek és díszletek mellett a látványélményt tovább emeli, hogy mind a Henriket alakító Jonathan Rhys Meyers, mind nejei botrányosan gyönyörű emberpéldányok. Köztük Boleyn Anna különösen közel állhat a Trónok harca-fanok szívéhez, őt ugyanis ugyanaz a Natalie Dormer játssza, aki a Tyrellek legdögösebb manipulátorát, a sokkoló véget ért Margaery királynét is.

11. Londoni rémtörténetek

Ha nem is sárkányok formájában, de a misztikum abszolút főszerepet kap ebben a viktoriánus kori Londonban játszódó, sötét hangulatú szériában – kezdve azzal, hogy a női főszereplő, amellett, hogy igazi tökös, kemény csaj, még médium is, és olyan szintén nem kispályás alakokkal dolgozik együtt, mint például Victor Frankenstein. Az összefogásnak célja is van, afféle viktoriánus Bosszúállókként ők hivatottak megmenteni a várost a változatos formátumú, de külön-külön is saját horrorfilmet érdemlő természetfeletti alakoktól. Sötét, horrorba hajló széria gyönyörű látványvilággal.

12. Versailles

Ez a sorozat egyelőre elkerülte a magyarok figyelmét, pedig nagyjából úgy emlegetik, mint a Trónok harca szoftpornós verzióját. A sorozat a fényűző Versailles-i palota királyi rezidenciává válásának korában mesél XIV. Lajosról, aki gyakorlatilag nem vágyott másra, mint egyetlen kézben – a sajátjában – összpontosuló hatalomra, féktelen szórakozásra, és arra, hogy minél több minél szebb francia menyecskét tegyen magáévá minél nagyobb gyakorisággal. Közben persze mégiscsak egy nagyhatalmat vezetett ráérő idejében, így a politikai játszmákból itt sem lesz hiány, és a tizenegy epizód alatt fellelhető huszonhárom szexjelenet alighanem a sárkányok hiányáért is kárpótolja a téma iránt érdeklődőket. Fun fact: a sorozat a legnépszerűbb francia témájú széria, ami valaha készült – miközben BBC-gyártmány, azaz a forgatókönyv angolul, angolok által íródott, és a szerepek döntő többségét, így magát a Napkirályt is egy brit színész alakítja.

versailles_gif

Kihagytuk a legjobbat? Írd meg kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik