Kultúra

Nyomasztóan dominálja a tévés piacot a Trónok harca

Mármint nyomasztó mindazon produkciós cégeknek, akik nem az HBO. Ki kicsoda az Emmy-jelöltek között, ki maradt ki és kik fognak nyerni? Összeszedtük.

Az idei Emmy-jelölések kihirdetése stílusban meglehetősen távol esett attól, amit többek között az Oscarnál megszoktunk: az élére vasalt komolyságot a tegnapi bejelentéskor minden idők leglelkesebb Emmy-prezentere, Anthony Anderson sikongatása, és Lauren “Lorelai Gilmore” Graham e fölötti zavart heherészésre váltotta. Anderson ugyanis majd kiugrott a bőréből minden alkalommal, amikor sorozata, a Black-ish (hazai nevén Feketék fehéren) elcsípett egy jelölést. Pláne, amikor ő maga lett jelölt, tessék nézni.

Szóval a nomináció jó buli volt – bár Lauren Graham nagyon látványosan nem érezte jól magát – és alighanem, a szeptember 18-i gálára sem lesz panaszunk, tekintve, hogy Jimmy Kimmel lesz a házigazda – aki egyszer, 2012-ben már volt ugyanebben a szerepben, idén pedig önmagáért is izgulhat majd, minthogy talk show-ja, a Jimmy Kimmel Live is jelölt a legjobb varieté kategóriában, sokadik alkalommal.

Jó, de mi van a Trónok harcával? Az van, hogy látványosan alázza a mezőnyt. A sorozat az Emmy-jelölések abszolút királya idén, nem kevesebb mint huszonhárom (!) jelölést szedett be. Ezzel még mindig elmarad egyébként a csúcstartótótól: a rekordot a New York rendőrei című széria huszonhét darab, egyazon évben kapott jelöléssel. Huszonhárom jelölés… egyfelől, mert a számon kívül nem nagyon írják le sehol, pontosan milyen jelölések is ezek, másfelől meg, hogy érezzük a súlyát, álljon itt az összes, mint a huszonhárom jelölés.

Tombol a girl power: legjobb női mellékszereplő díjára jelölték Lena Headey-t Cersei, Emilia CLarke-ot Daenerys, és Maisie Williams-et Arya megformálásáért. Clarke-nak és Headey-nek egyaránt ez a harmadik jelölése a Trónok harca kapcsán (is, meg egyébként is), Maisie Williams viszont legelső Emmy-jelölését húzta be idén – csak megérte az a rengeteg verekedés, vér és menekülés, amit ebben az évadban Arya művelt. Williams az Emmy-jelöléssel alighanem végképp belépett az A-listás színészek sorába, senki nem lepődne meg, ha a Golden Globe-on is a nomináltak közé kerülne. Ez ugyebár eddig három színészkategória – nézzük a fiúkat. Itt is három díjesélyesünk van: zérus számú ember meglepetésére Kit Harington behúzta első Emmy-jelölését Jon Snow kálváriájával, és nincs igazság, ha Golden Globe-ra nem jelölik. Itt egy szexista személyes érv:

jon_snow

Harington mellett jelölést szerzett Peter Dinklage is, csak épp neki már nem újdonság a dolog: eddig minden egyes évadban Emmy-jelölt volt, kétszer nyert is, sőt, neki már Golden Globe-ja is van Tyrion szerepéért. És a harmadik, ritkábban emlegetett, ám annál fontosabb férfi színész: Max von Sydow is jelölést kapott a legjobb vendégszereplő kategóriában a Háromszemű Holló megformálásáért. Ezzel a színészi kategóriákat kipipáltuk, most járunk hat jelölésnél. Ezen kívül a széria esélyes a legjobb drámai sorozat díjára, Emmyt érhet a casting, a kaszkadőrök koordinációja, három epizód, a Blood of my Blood, az A Broken Man és a No One látványtervezése, a The Door című, emlékezetes epizód maszkjai, hajai, hangvágása, illetve Jack Bendert is jelölték a legjobb rendezés díjára az epizódért. Egy másik rendezői jelölése a sorozatnak nem meglepő módon a Battle of the Bastards epizódot levezénylő Miguel Sapochnikhoz vándorolt, ugyanezt az epizódot jelölték még a legjobb egykamerás képvágás, a legjobb forgatókönyv, a legjobb hangkeverés, a legjobb vizuális effektek és a legjobb smink díjára is. Szintén az egykamerás képvágásért jelölték az Oathbreaker című epizódot is, míg a Home című rész kapcsán az operatőri munka ért jelölést. Az évadzáró sokat emlegetett jelmezei, különös tekintettel Cersei dögös, fekete szettjére szintén jelölést értek.

cersei_outfit

Akkor az HBO most örül?

Ajjaj, de még mennyire, és nem is csak a Trónok harca miatt. Az HBO kilencvennégy (!) jelölést kapott az idei Emmy-szezonban, ezzel vezetve a tévéhálózatok közötti versenyt. Finoman szólva sem először: tizenhat egymást követő éve már, hogy az HBO kapja a legtöbb jelölést az összes hálózat között, ha pedig a kábelcsatornák közötti eredményeket nézzük, az HBO uralma ott még egyértelműbb: huszonöt éve ők kapják a legtöbb jelölést. A Trónok harcán túl halomnyi, egészen pontosan tizenhét jelölést kapott Az alelnök, egyebek mellett esélyesek a legjobb vígjátéksorozat és a legjobb női főszereplő díjára, három szereplő kapott mellékszereplőként jelölést, és pár forgatókönyves és rendezői jelölés is várja a szeptemberi gálát. Hasonlóan nagyot ment a Szilícium-völgy is, újabb tizenegy jelölést hozva az HBO-nak, Az alelnökkel versenyez a legjobb komédiasorozat díjáért, de a főszereplő Thomas Middleditche is esélyes a legjobb férfiszínész kategóriában. John Oliver is kapott féltucat jelölést heti talk show-jáért, és a Bryan Cranston főszereplésével készült tévéfilm, a Lyndon elnök viselt dolgait bemutató All The Way / A végsőkig is jól szerepelt.

És kik örülnek még?

Társaságok között az FX és a Netflix, ötvenhat és ötvennégy jelöléssel. A FX elsősorban az American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügynek és a Fargónak köszönheti elegáns számait, előbbi huszonkettő, utóbbi tizennyolc jelölést szerzett. Az O.J. Simpson-ügy könnyedén megnyerheti a legjobb minisorozat díját, de rengeteg színészi jelölést is kapott, mindkét férfi főszereplő, Cuba Gooding Jr. és Courtney B. Vance is esélyes a legjobb férfiszínész kategóriában, Sarah Paulson szintúgy a nők között, mellettük pedig mellékszereplői, rendezői és forgatókönyves díjakra is esélyes a széria. Az FX önmagával van versenyben minisorozat kategóriában: ugyanitt jelölt a Fargo is – és még pár egyéb kategóriában, már nem is ragoznám. A Netflix pedig… nos, erősen dolgozik azért, hogy ugyanazt a tévedhetetlen zsenialitást hozza, ami eddig nagyjából az HBO-nak volt fenntartva. És bizony, jó úton jár: Kártyavár, Bloodline, Master of None, hogy csak a legnagyobb sikereiket említsem, mind  nagy esélyesek között.

frank_underwood

Aztán: Laurie Metcalf nevét például lassan megéri elkezdeni megtanulni. Miss Metcalf idén három jelölést szerzett három különböző szerepért, ami azért egészen csinos eredmény, mi több, ilyen most történt először az Emmy történetében, Meryl Streep valahol megborzong éppen. A Meg-boldogulni főszereplői jelölése mellett Metcalfnak az Agymenőkben egy vendégszerep is elég volt, hogy jelöljék érte, és ugyanez történt a Horace and Pete című minisorozat esetében is. Louis C.K. szerelemprojektje egyébként is érdemes a figyelemre: a miniszéria teljesen független darabként készült, és bár csak két pici kategóriában, de azért mégis csak Emmyre jelölték – ahogy a Rolling Stone fogalmaz, ezzel már nem csak az olyan streming hálózatok szállhatnak versenybe a nagy csatornákkal, mint a Netflix vagy a Hulu, de akár ilyen teljesen indie kezdeményezések is. Izgalmas. A Mr. Robot is végre elkezdte megkapni a neki kijáró elismeréseket: már eddig is megvolt a hangos kritikai siker és az elkötelezett rajongóbázis, most hat Emmy-jelöléssel a sorozat végképp megérkezett a nagyfiúk közé – még a fő-fő-fő kategóriában, a legjobb drámai sorozatok között is okozhat némi meglepetést, mondjuk azzal, ha elhozza a díjat a Trónok harca elől.

És a másik oldal? A szokásos látványosan mellőzöttek?

Amint Pici bácsi énekli: nem szerethet mindenki. Mint minden évben, idén is lehet nyekeregni a jelölésből kihagyottak személye felett. A legtöbben idén az UnREAL című média-drámát emlegetik itt, pedig a széria két jelölést is kapott: a legjobb női mellékszereplő és a legjobb forgatókönyv kategóriában is esélyes – az elégedetlenkedők azt kifogásolják, hogy a sorozat nem kapott jelölést a legjobb drámai szériák között. A Showtime friss szériája, a Billions című Wall Street-i brókerszéria sokkal rosszabbul járt: egy Emmy-jelölést sem kapott, pedig sokak szerint mindkét főszereplő érdemes lett volna legjobb színészi jelölésre, sőt, akár a legjobb drámai sorozat kategóriában is helyet kaphatott volna. Halkan jegyzem meg: még ha be is kerül, teljesen esélytelen lett volna, óriási játékosok versenyeznek itt.

maggie_smith

Sokan hiányolták A férjem védelmében jelöléseit is – pedig egyrészt, ha kisebbeket is, de azért kapott, másrészt meg engedjük már el ezt a szériát, kapott már egy szekérderéknyi jelölést és díjat, van Emmy is, Golden Globe is, hét évad után így búcsúzni minden, csak nem méltatlan. Ugyanez a helyzet a szintén mellőzöttnek kikiáltott, szintén leköszönő Downton Abbey-vel: három Golden Globe és tizenkét  Emmy mellé hova nyerjen már? Az Orange Is The New Black ügye már jogosabb kérdés: idén egyetlen jelölést kapott a szereposztás kategóriában, pedig Uzo Aduba a Netflix sorozatáért korábban már kétszer is elhozta a legjobb női mellékszereplő díját.

Ami pedig még ennél is nagyobb meglepetés: az American Horror Story ötödik évada Kathy Bates és Sarah Paulson mellékszereplői nominációi mellett csak gyártási – értsd látványtervezői, hajas, sminkes – kategóriában kapott jelölést. Sebaj, van már Lady Gagának mivel büszkélkednie, Emmyt ugyan még nem, Golden Globe-ot viszont már nyert az American Horror Story-béli alakításával, énekesnőként pedig Oscar-jelölése is volt az idén.

Esetleg egy szaftos #EmmysSoWhite?

Az sajnos nincsen, sőt. Az Oscar bőrszín-fiaskója után, úgy tűnik, Hollywood most ezerrel dolgozik a politikailag korrekt renomé helyreállításán. Olyannyira, hogy az idei Emmy-jelölésekre igazán nem lehet panasza még a legszőrszálhasogatóbb esélyegyenlőségi ombudsmannak sem: a díj hatvannyolc éves történetének egyik legszínesebb jelöltlistáját sikerült összehozni.

idris_elba

Itt van mindjárt a friss kiskedvenc: Rami Malek, a Mr. Robot legjobb drámai színész kategóriában jelölt főszereplője, aki egyiptomi és görög felmenőkkel erősíti a diverzitást, az indiai származású Aziz Ansari a Master of None-nal húzott be egy ugyanilyen jelölést, csak komédia-fronton. A feketék is képviselik magukat, a Black-ishért mindkét főszereplőt, Tracee Ellis Ross-t és Anthony Andersont is jelölték, utóbbi öröméről, ugyebár, első kézben értesültek a jelölő ceremóniát követők. Csak összehasonlításként: tavaly az egyetlen nem fehér jelölt a legjobb minisorozatbeli színész kategóriában David Oyelowo volt, idén Idris Elba, Courtney B. Vance és Cuba Gooding Jr. is itt van – köszönhetően az olyan, afro-amerikai vonatkozású sztoriknak, mint az O.J. Simpson-ügy vagy a Luther.

Kik fognak nyerni?

Csak a tippjeimről beszélhetek. A legjobb drámai színész díját vagy Sir Kevin Spacey vagy Rami Malek hozza el majd, a kategória női párját pedig vagy Robin Wright nyeri, vagy, ha emmyéknél felülkerekedik a bűntudat, valamelyik fekete színésznő, én Taraji P. Hensonnak drukkolok, fergeteges, amit az Empire-ban művel. A minisorozatos színészdíjat tippem szerint Idris Elba nyeri, bár a két ügyeletes brit szívrabló, Benedict Cumberbatch és Tom Hiddleston még okozhat meglepetéseket. Vígjátékfronton Aziz Ansari győzelme valószínű, hacsak Jeffrey Tambour már megint le nem söpör mindenkit, ebben a kategóriában a nők mezőnye tartogat izgalmakat, hogy a klasszikusabb Julia Louis-Dreyfus vagy mondjuk az Amy Schumer-féle vonal lesz a nyerő, azt még csak megtippelni sem tudom. A miniknél Sarah Paulson győzelmére tippelek, már csak azért is, mert az O.J.-ügy betegre fogja nyerni magát, az szinte biztos.

arya_gyertya

Ha a legjobb drámai férfi mellékszereplő díját nem Kit Harington kapja, akkor összeomlik az internet, szóval már csak ezért is drukkolok, a nőknél azért, lássuk be, Maggie Smithnek komolyabb esélye van, mint mondjuk a cuki Maisie Williamsnek. A legjobb tévéfilm alighanem az All The Way vagy a Luther lesz, a minisorozatok között pedig nagy eséllyel Az O.J. Simpson-ügy győz majd, a legjobb vígjátéksorozat kategóriában Az alelnök éa a Transparent is betegre nyerte már magát, így remélem, frissítenek egyet mondjuk a Master of None-nal, a legjobb drámai sorozat pedig ha most nem lesz a Trónok harca, akkor… akkor valószínűleg a Mr. Robot lesz az, Amerikában pedig kisebbfajta polgárháború tör ki majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik